اندیشه عرفانی مولانا در پس مفتعلن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی اخلاق و عرفان در ادب فارسی
  • کد COI اختصاصی: AEPL01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 416
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی فیلی

استادیار زبان و ادبیات عرب دانشگاه آزاد اسلامی واحد زابل

زینب نظری

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

مولوی یکی از شاعرانی است که مفاهیم شعر او همواره محل بحث و کنکاش ادب دوستان است. کلمات و عبارات شعر او هر کدام معنایی ژرف دارند که تنها از روی ظاهر شعر قابل درک نیست. مفتعلن، گرچه از اوزان عروضی محسوب می شود و مولوی پایبندی به عروض را مانع بیان مفاهیم و اغراض خود می داند، اما معنای ژرف این عبارت اشاره به رعایت نظم و انضباط و مقید بودن به قوانین است. از آنجا که مولوی بیشتر اشعار خود را در حالت سکر و عرفان می سروده و شاگرد او آنها را می نوشته، خروج از قواعد عروضی در شعر او دیده می شود. رعایت نظم که یکی از اصول رسیدن به کمال در عرفان است مانعی برای مولوی محسوب نمی شود و او عشق را جایگزینی مناسب برای انضباط می داند. وی از پیشتازان قله کمال عرفان است که نشان می دهد عدم رعایت نظم و انضباط خللی در راه صعود عرفانی و رسیدن به قله کمال ایجاد نمی کند .

کلیدواژه ها

مولوی، مفتعلن، نظم و انضباط، کمال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.