بررسی تاثیر میزان درآمد، تحصیلات، مهاجرت و شاخص توسعه انسانی بر بیماری مالتیپل اسکلروزیس در استان های مختلف ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره پژوهشی سالانه دانشجویان علوم پزشکی کشور
  • کد COI اختصاصی: AMSMED19_236
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه پاکدل

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران.

وحید کاظمی مقدم

کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، گروه بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، نیشابور، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: مالتیپل اسکلروزیس(MS) یک بیماری خودایمنی است که اخیرا آمار شیوع آن در ایران بالا رفته است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شیوع بیماری ام اس با میزان درآمد، تحصیلات، مهاجرت و شاخص توسعه انسانی در استان های مختلف ایران انجام شد. روش کار: این مطالعه گذشته نگر، یک بررسی اکولوژیک برای تعیین ارتباط میزان شیوع بیماری ام اس با میزان درآمد، تحصیلات، مهاجرت و شاخص توسعه انسانی می باشد که اطلاعات شیوع بیماری از طرح ثبت ملی MS معاونت درمان وزارت بهداشت و اطلاعات جمعیتی و سایر پارامترها از مرکز ملی آمار ایران بدست آمد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار spss انجام شد. از مدلهای رگرسیونی چند متغیره برای ارزیابی ارتباط بین بروز بیماری ام اس با میزان درآمد، تحصیلات و مهاجرت استفاده شد. 0/05 > P سطح معنی داری آماری در نظر گرفته شد. یافته ها: به طور کلی در سال 1390 تعداد 33470 بیمار مبتلا به ام اس در ایران وجود داشت. که در این میان 5 استان دارای بیشترین موارد ام اس به ترتیب عبارتند از: 1- تهران 8876 مورد؛ 2- اصفهان 3677 مورد؛ 3- فارس 3038 مورد؛ 4- آذربایجان شرقی 1931 مورد؛ 5- خراسان رضوی 1800 مورد و استان هایی که بالاترین میزان شیوع را به خود اختصاص داده اند به قرار زیر است: 1- اصفهان 36/75؛ 2- تهران 72/86؛ ؛ 3-فارس 66/09؛ 4- چهارمحال و بختیاری 61/01؛ 5- البرز 55/62؛ که همگی این استانها دارای درآمد و میزان درصد افراد تحصیل کرده، جذب مهاجر و شاخص توسعه انسانی بالایی می باشند. مهاجرات به درون استان( p=0/002 و R =0/53)، سطح سواد ( p=0/001 و R =0/58)، میزان درآمد ( p=0/006 و R =0/47) و شاخص توسعه انسانی ( p=0/007 و R =0/47) با شیوع ام اس همبستگی مثبت نشان داد. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد به طور کلی در استان هایی با فاکتورهایی از جمله مهاجرپذیر بودن، درآمد بالا، سطح تحصیلات و شاخص توسعه انسانی بالا می تواند در افزایش ریسک ابتلا به بیماری ام اس نقش داشته باشد.

کلیدواژه ها

ام اس، شاخص توسعه انسانی، مهاجرت، تحصیلات، درآمد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.