بررسی دقت رادیوگرافی پانورامیک در اندازه گیری زاویه ای توسط دستگاه 3D-Scanner

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نوزدهمین کنگره پژوهشی سالانه دانشجویان علوم پزشکی کشور
  • کد COI اختصاصی: AMSMED19_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حوریه باشی زاده فخار

استادیار، گروه رادیولوژی دهان و فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

احمدرضا شمشیری

استادیار، گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

سوسن رحیمیان

استادیار، گروه رادیولوژی دهان و فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران

سها اسلمی

دانشجوی دندانپزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: امروزه استفاده از رادیوگرافی پانورامیک برای بررسی مستقیم و موازی بودن ریشه های دندان ها بعد از بستن فضا ها و قبل از برداشتن اپلاینس های ثابت ارتودنسی اکثرا مورد قبول بوده و استفاده از این رادیوگرافی برای ارزیابی نتایج در پایان درمان ارتودنسی مطرح می شود. هم چنین این رادیوگرافی به منظور بررسی محل قرارگیری فیکسچر ها بعد از جراحی های ایمپلنت مورد استفاده قرار میگیرد. البته مشخص نیست که آیا رادیوگرافی پانورامیک واقعا نمایانگر موقعیت صحیح مزیودیستال ریشه ی دندان های ماگزیلا و مندیبل و یا موقعیت صحیح ایمپلنت ها در استخوان می باشد یا خیر. با وجود مطالعات انجام شده، هنوز هم مطالعات جامع و کافی در مورد این موضوع ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه تعیین دقت رادیوگرافی پانورامیک در اندازه گیری زاویه ای توسط دستگاه 3D-Scanner است. مواد و روش ها: از 10 نفر با روابط مولری کلاس یک، قالب آلژینات از دو فک تهیه و با گچ مولدانو ریخته شد. برای مشخص نمودن محور طولی دندان ها ، از سیم های ارتودنسی 7/. بر روی تاج کلینیکی دندان ها ( بر روی کست های تشخیصی ) استفاده شد. برای تهیه رادیوگرافی پانورامیک از کست ها، از دستگاه تصویربرداری چانورامیک دیجیتال استفاده گردید. از کست ها با استفاده از دستگاه 3D-Scanner اسکن سه بعدی تهیه شد. سپس زوایای بین سیم های اپک و خط رفرنس، توسط نرم افزار اتوکد 2011، اندازه گیری و مقادیر مربوط به کست ها و رادیوگرافی های پانورامیک، با هم مقایسه گردید. یافته ها: درصد قابل توجهی از زوایای بدست آمده از تصاویر پانورامیک 9/72 % از زوایای فک پایین و 6/63 % از زوایای فک بالا از لحاظ آماری، در محدوده قابل قبول (2± درجه) قرار نداشتند. بطور کلی کمترین میزان دقت رادیوگرافی پانورامیک در تعیین زاویه مزیودیستال دندان ها در ناحیه خلفی فک پایین بود. همچنین تفاوت های موجود بین زوایای رادیوگرافی پانورامیک و زوایای واقعی در مورد قوس فک بالا، بطور قابل ملاحظه ای کمتر از قوس فک پایین می باشد. نتیجه گیری: دندانپزشکان بایستی در اتخاذ تصمیمات کلینیکی در مورد نیاز دندان ها به تغییر زاویه ای و همچنین قضاوت های بعد از درمان های متکی بر ایمپلنت بر اساس یافته های رادیوگرافی پانورامیک، با احتیاط بسیار و با علم به دیستورشن های همیشگی تصویر پانورامیک، عمل نمایند.

کلیدواژه ها

دقت اندازه گیری زاویه ای، رادیوگرافی پانورامیک، 3D-Scanner

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.