تحلیل سهام عادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در جایگاه مبیع در عقد بیع بر اساس فقه امامیه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات مالی اسلامی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IFR-4-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 741
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعباس موسویان

دانشیار پژوهشکده فرهنگ و اندیشه اسلامی

حسین حسن زاده سروستانی

استادیار دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق(ع)

هاشم نیکومرام

استاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

سهام عادی مهمترین و رایج ترین ابزارمالی بازار سرمایه کشور محسوب میشود. روزانه حجم وسیعی از سهام عادی شرکت های مختلف در بورس اوراق بهادار تهران معامله شده و مالکیت آن از سرمایه گذاری (شخصیت حقیقی یا حقوقی) به سرمایه گذار دیگر منتقل میشود. در عرف سرمایه گذاران و بازار سرمایه و همچنین گزاره های مختلف اخباری و قانونی، از این معاملات به خرید و فروش یاد میشود. بنابراین فرضیه پژوهش ما عبارت است از این که سهام عادی میتواند به عنوان مبیع ، در عقد بیع مورد معامله قرار گیرد. جهت آزمون این فرضیه از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده کردیم ؛ در بخش توصیفی به تعریف سهام عادی، تبیین حقوق سهامداران و دیدگاه های مختلف درباره ماهیت سهام عادی پرداختیم . همچنین تعریف ، ماهیت عقد بیع و شرایط عوضین بویژه مالیت و عین بودن مبیع توضیح داده شد. در بخش تحلیلی، ابتدا مالیت سهام عادی تایید شد و سپس به تحلیل و نقد دیدگاه های مطرح شده درباره سهام عادی پرداختیم و با توجه به این نتیجه فقهی که براساس نظر مشهور فقها، مبیع باید عین باشد اما برخی از فقها بیع منفعت و حق را نیز صحیح میدانند، جواز یا عدم جواز مبیع بودن سهام عادی را در دیدگاه های مختلف درباره ماهیت سهام ، بیان کردیم . در انتها نیز با ذکر مقدماتی نظر مختار ارایه شد، براساس نظر مختار شرکت سهامی موجودی اعتباری و مستقل میباشد و هر سهامدار مالک جزء مشاعی از این شیء اعتباری است . براساس این دیدگاه مبیع ، کلی در مشاع و اعتباری است و متعلق این کلی در مشاع نیز که شرکت سهامی عام (شخصیت حقوقی) است یک موجود اعتباری است و از آنجا که کلی در مشاع در دیدگاه اکثر فقیهان ، از اقسام مال عینی است ؛ بنابراین براساس نظر مختار، سهام عادی از نظر همه فقها میتواند در عقد بیع ، مبیع واقع شود.

کلیدواژه ها

سهام عادی، شرکت سهامی عام، بیع، مبیع، فقه امامیه، مال، عین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.