ارزیابی اثرات توسعه کشاورزی در پایداری نواحی روستایی با استفاده از داده های ماهواره ای(مورد مطالعه: اراضی پایاب سد سبلان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF07_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 505
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام امیرانتخابی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور، استان گیلان، ایران

فرهاد جوان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

حسن حسنی مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

توسعه کشاورزی از سویی استراتژی و هدف اولیه برای هدف بزرگ تر یعنی پایداری سکونتگاه های روستایی و از سویی جزیی از سیستم کلی توسعه روستایی محسوب می شود و با تمام تغییر و تحولات صورت گرفته در اقتصاد نواحی روستایی، هنوز هم کشاورزی را می توان ابزار اصلی رشد اقتصاد روستا و ستون فقرات پیکر اقتصاد روستایی برشمرد. هدف مقاله حاضر ارزیابی اثرات توسعه کشاورزی در پایدار نواحی روستایی با استفاده از داده های ماهواره ای در اراضی پایاب سد سبلان است. برای این منظور پنجره ای از تصاویر سنجنده OLI سال 1394 و ETM+ سال 1381، انتخاب، پس از اعمال تصحیحات و پیش پردازش های مورد نیاز، نقشه های کاربری با استفاده از الگوریتم حداکثر احتمال تهیه شد. نتایج تفسیر عکس های ماهواره ای نشان داد که از کل مساحت کلاس های طبقه بندی شده(35422/63 هکتار) در سال 1381، معادل 5301/01 هکتار به اراضی کشاورزی تعلق داشته که این میزان در مقایسه با سال1394، 8926/47 هکتار افزایش داشته است. همچنین یافته های این تحقیق نشان می دهد که توسعه اراضی کشاورزی، باعث افزایش درآمد، ماندگاری و ثبات جمعیت روستایی و در نهایت پایداری سکونتگاه های روستایی را به همراه داشته است.

کلیدواژه ها

توسعه کشاورزی، توسعه پایدار روستایی، داده های ماهواره ای، سد سبلان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.