بررسی رابطه ی رفاه ذهنی پرستاران و رضایت بیماران با نقش میانجی فرسودگی شغلی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری ، مامایی و پیراپزشکی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SJNMP-3-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 700
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه محمدی پور

استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران

مهدی صحرایی بیرانوند

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، گروه رهبری و توسعهی آموزش، علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

شبنم بیرانوند

لیسانس پرستاری ، پرستاری، پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران.

شکوفه بیرانوند

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازاریابی ورزشی، گروه مدیریت ورزشی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: ارتقاء رضایت بیماران، یکی از مهم ترین اهدافی است که مدیران بهداشتی درمانی در پی آن هستند. رضایت بیمار وضعیت تعامل بین متخصصین مراقبت های بهداشتی و گیرنده خدمات محسوب می شود و وابسته به روابط پرستاران با کار خودشان است؛ بنابراین پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه ی رفاه ذهنی (احساس رفاه) پرستاران و رضایت بیماران با نقش میانجی فرسودگی شغلی انجام شد.مواد و روش ها: پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی استان لرستان در سال 1397 (2602 نفر) بود. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 335 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های رفاه ذهنی سام آرام و محبوبی 1393 ، رضایت بیمار SPI و فرسودگی شغلی MBI استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و روش معادلات ساختاری استفاده شد یافته ها: نتایج پژوهش نشان دادند که رفاه ذهنی به صورت مستقیم B=0/40 و غیر مستقیم B=0/44 با نقش میانجی فرسودگی شغلی بر رضایت بیماران اثرگذار است در مجموع B=0/84 همچنین رفاه ذهنی بر فرسودگی شغلی B=0/72 و فرسودگی شغلی بر رضایت بیمار B=0/62 اثرگذار است. نتیجه گیری: رفاه ذهنی، با نقش میانجی فرسودگی شغلی، تاثیر مثبتی بر رضایت بیمار دارد؛ بنابراین پیشنهاد می شود مدیران باایجاد زمینه جهت افزایش رفاه ذهنی و حذف عوامل ایجادکننده فرسودگی شغلی؛ رضایت بیماران را افزایش دهند.

کلیدواژه ها

رفاه ذهنی، فرسودگی شغلی، رضایت بیمار، پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.