تحلیل توزیع فضایی کاربری های جاذب گردشگری در مقصدهای گردشگری مطالعه موردی: شهر زنجان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و روابط انسانی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GAHR-1-1_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 435
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعباس رجایی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران

حسن خدابنده لو

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه حکیم سبزواری

وحید عباسی فلاح

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران

چکیده

نحوه پراکنش عناصر گردشگری در فضای شهری در بازدید گردشگران و در نتیجه اقتصاد گردشگری شهری نقش مهمی دارد، در همین راستا توزیع مطلوب زیر ساخت های شهری متناسب با جاذبه های گردشگری ضروری است لذا این پژوهش با در نظر گرفتن اهمیت و جایگاه کاربری های جاذب گردشگری و چگونگی توزیع فضایی آن در شهرها، به روش توصیفی – تحلیلی شکل گرفته است داده ها و اطلاعات موردنیاز از جمله موقعیت جاذبه های گردشگریف هتل ها و ایستگاه های اتوبوس، از نقشه های طرح تفصیلی شهر زنجان، سایت استانداری و سایت شهرداری زنجان اطلاعات جمع اوری شد و سپس روی نقشه شهر زنجان مشخص گردید. برای تحلیل شعاع دسترسی ایستگاه های اتوبیوس و جاذبه های گردشگری از تحلیل فضایی Spatial Analysis از ابزار EuclideanDistance استفاده شد. از ابزار Reclasify ن یز جهت طبقه بندی مجدد نقشه ها و در نهایت جهت تهیه نقشه نهایی از ابزار FuzzyOvelay استفاده شده است همچنین جهت بررسی تناسب جاذبه های گردشگری، هتل ها و ایستگاه های اتوبوس، از مدل میانگین مرکزی و بیضی انحراف معیار استفاده شده است سپس برای تحلیل نحوه توزیع و پراکنش فضایی جاذبه ها، هتل ها و ایستگاه های اتوبوس از آزمون میانگین نزدیک ترین همسایه استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که توزیع فضایی جاذبه های گردشگری در شهر زنجان با توجه به میانگین شاخص نزدیک ترین همسایه عدد 1.75 بوده و از الگوی پراکنده تبعیت می کند. همچنین تحلیل شعاع دسترسی جاذبه های گردشگری شهر زنجان نشان می دهد که در فاصله مطلوبی نسبت به ایستگاه های اتوبوس قرار گرفته اند، اما در این میان سه مورد از جاذبه های گردشگری از وضعیت مناسبی به لحاظ دسترسی به ایستگاه های اتوبوس برخوردار نیستند و باید در نزدیکی حداقل 350 متری و حداکثر 800 متری آن ها ایستگاه اتوبوس جانمایی شود.

کلیدواژه ها

مقاصد گردشگری، توزیع فضایی، کاربری های جاذب، شهر زنجان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.