وقف بر نخبگان، از منظر فقه اسلامی و حقوق ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی علوم اسلامی و پژوهش های دینی
  • کد COI اختصاصی: RELIGI01_217
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 640
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان دهقانی دهج

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه قم، قم، ایران

سید محمد موسوی

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین تمهیدات دین اسلام را می توان نهاد وقف نام برد. میل به زندگی ابدی، علاقه به تحقق آرمان های دور از دسترس در زمان حیات، تشویق پیشوایان دینی به نیکی کردن و تقرب به خدا از جمله انگیزه هایی است که انسان را وادار به وقف کردن می سازد. نخبگان به لحاظ استعداد ذاتی که در اختیار دارند می توانند نقش مهمی در پیشرفت جامعه اسلامی داشته باشند. بدیهی است که پژوهش، تحقیق و اکتشافات علمی هزینه های هنگفتی را به همراه دارند که تامین و پرداخت آن، به آسانی میسر نیست. در این راستا می توان از نهاد وقف استفاده نمود. بدین توضیح که هر ساله بخشی از اوقاف در راستای تامین هزینه های تحقیق و پژوهش نخبگان اختصاص داده شود. وقف بر نخبگان را می توان از دو منظر فقه و حقوق مورد بررسی قرار داد. با بررسی عقد وقف و شرایطی که در این خصوص از منظر فقه و حقوق ایران در نظر گرفته شده است، باید بیان کرد وقف بر نخبگان با جایگاه و اهداف این نهاد کاملا هماهنگ بوده و مطابقت دارد. علیرغم تلاش هایی که در این خصوص شده است با این حال باید اذعان نمود وقف بر نخبگان آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته است و لازم است نهادهای متولی امر با جدیت بیش تری به این امر بپردازند.

کلیدواژه ها

وقف، حبس مال، اوقاف، موقوف علیه، نخبگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.