بررسی ارتباط بین سواد سلامت و آگاهی و نگرش و رفتار مصرف سیگار در دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش دانشجویی تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC11_331
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 682
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمن پناهی

دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، تهران، ایران

شمس الدین نیکنامی

دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، تهران، ایران

علی رمضانخانی

استاد، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، تهران، ایران

محمود طاووسی

دانشیار، مرکز تحقیقات سنجش سلامت، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: سواد سلامت ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات و خدمات بهداشتی پایه مورد نیاز برای تصمیم گیری های سلامتی است. با توجه به روند صعودی شیوع مصرف سیگار در میان دانشجویان، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت و آگاهی و نگرش و رفتار مصرف سیگار انجام گردید. روش کار: این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بر روی 340 نفر ار دانشجویان خوابگاهی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ای یک مرحله ای انجام شد و داده ها با استفاده از ابزار سنجش سواد سلامت جمعیت شهری 18 تا 65 ساله ایرانی ( HELIA ) و پرسشنامه محقق ساخته ای که آگاهی، نگرش و رفتار مصرف سیگار را می سنجید، گردآوری شدند و سپس با استفاده از نرم افزار spss نسخه 16 و آزمون های متناسب تحلیل شدند. یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمره سواد سلامت، آگاهی و نگرش به ترتیب 14/12± 70/52، 1/62±16/65 و 10/33±53/03 بود. 23/8 درصد (81 نفر) از دانشجویان در زمان پژوهش سیگاری بودند. بین آگاهی و نگرش نسبت به مضرات مصرف سیگار ارتباط معنی دار وجود داشت (P< 0/001). همچنین آگاهی و نگرش ارتباط معنی دار با رفتار مصرف سیگار داشتند (P< 0/05). همچنین سواد سلامت با آگاهی و نگرش و رفتار مصرف سیگار ارتباط معنی دار داشت (P< 0/05). نتیجه گیری: در طراحی برنامه های آموزشی با هدف کاهش مصرف سیگار و ارتقای سطح آگاهی و نگرش دانشجویان نسبت به مضرات مصرف سیگار، باید به میزان سواد سلامت آنان توجه ویژه ای مبذول داشت.

کلیدواژه ها

سواد سلامت، آگاهی، نگرش، رفتار، مصرف سیگار، دانشجو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.