کاربرد نقوش اسلیمی در نشانه های معاصر ایران
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: اولین سمپوزیوم ملی روز جهانی گرافیک
- کد COI اختصاصی: GRAPHIC01_044
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 3963
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته ارتباط تصویری، دانشکده هنر شاهد، تهران، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته هنر اسلامی گرایش نگارگری، دانشکده هنر شاهد، تهران، ایران
چکیده
خطوط ممتد و ساده که به صورت گردش های مارپیچ و حلزونی بر روی سطوح نقش میبندند، به یقین در گروه اولین آرایه ها و اشکال دلنشین و هنرمندانه ای بودند که بشر به جهت ملاحت بخشیدن به سطوح مختلف از آن بهره جست. این خطوط توانایی این را داشتند که با گسترده شدن در هر سطح، جلوه های زیباشناسانه ی نقش و نگار را به وجود آورند. نقوش اسلیمی که ریشه در فرهنگ و هنر ایران دارد نمونه بارز این اشکال انتزاعی هستند. نقش مایه های اسلیمی به عنوان یکی از نقوش اصلی و پرمایه در انواع آثار هنری همچون معماری، کتاب آرایی و هنرهای صناعی به کار گرفته می شود.کاربرد وسیع این نقوش به عنوان آرایه هنری، نگارندگان این مقاله را به این مهم سوق داده: آیا در طراحی نشانه های معاصر ایران از نقوش اسلیمی استفاده شده است و در صورت بهره بردن، این اشکال در چه نوع نشانه های به لحاظ موضوعی به کار رفته بر این اساس تعدادی از نشانه های معاصر ایران مورد بازبینی قرار گرفتند. با فرض بر اینکه طراحان معاصر ایران برای نشان دادن هویت ملی خود در آثارشان از نقوش اسلیمی استفاده کردند این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفت و اطلاعات به روش کتابخانه ایی جمع آوری گردید.نتایج پژوهش گویای این مطلب است که طراحان گرافیک معاصر ایران از نقوش اسلیمی در طراحی نشانه با موضوعات فرهنگی، تجاری، سیاسی و اجتماعی بهره گرفته اند. شایان ذکر است بیشترین کاربرد آن در طراحی نشانه های فرهنگی و غالبا در ترکیب با نوشته یا تصویر همراه می باشد.کلیدواژه ها
نقوش اسلیمی، نشانه، نشانه های معاصر ایرانمقالات مرتبط جدید
- تاثیر تحولات سیاسی و اجتماعی بر هنر قالی بافی دوره قاجار (بررسی موردی قالی داستان های شاهنامه موجود در موزه ایران)
- مطالعه تطبیقی فرش های شکارگاه موجود در موزه متروپولیتن با آرایه های گرفت و گیر کاخ هشت بهشت
- سهم سیاحان و مورخان در شناخت فرش های عصر تیموری
- اشاراتی به فرش در متون ایرانی پیش از اسلام
- نقش فرش در هدایای دیپلماتیک دربار صفوی با تاکید بر فرش های مسجد جامع استانبول
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.