شاخص های تمدن اسلامی بر اساس آموزه های قرآن کریم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های قرآنی، دوره: 13، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_QURN-13-19_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1733
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدباقر سعیدی روشن

دانشیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

چکیده

مبنای اصلی منظومه فکری اسلام در اداره جامعه بر خلاف دیگر مکتب ها، نه صرف آسایش بلکه سعادت و کمال است. در نگاه قرآنی، یکی از شاخص های جامعه آرمانی، فرزانگی مردم آن در بعد معرفت و حکمت و برخورداری از درکی عمیق و همه جانبه از همه حقایق هستی است؛ همچنان که داشتن فلسفه زندگی و ایمان به یک تکیه گاه اعتقادی معیاری دیگر در ساخت تمدن توحیدی و جامعه مطلوب اسلامی و تمایز بخش تمدن اسلامی از تمدنهای غیر اسلامی است. سومین شاخص در تمدن اسلامی، بسط فضیلت های والای انسانی و ارزش های اخلاقی است و سر انجام آنکه برتری جامعه اسلامی در مظاهر مادی و برخورداری از اقتدار اقتصادی، صنعتی و دفاعی، از دیگر معیارهای تمدن در نگاه اسلامی ملاحظه می شود. نکته اساسی در تحلیل و ارزیابی این شاخص ها آن است که سهم و وزن اصلی در این میان به حوزه نرم افزار تعلق داشته و عناصر ذاتی یک جامعه مطلوب، پیشرفته و پوینده مسیر سعادت، بعد مغزافزار آن است و نه بعد سخت افزار آن. بدین روی در تاسیس تمدن نوین اسلامی که هدف نظام اسلامی و مورد تاکید رهبر فرزانه انقلاب است، آنچه در خور اهمیت اساسی است نگرشی استوار و متوازن و الهام یافته از اسلام و منابع اصیل اسلامی از سوی برنامه ریزان کلان کشور و ترسیم کنندگان نقشه این راه است.

کلیدواژه ها

قرآن، جامعه مطلوب، شاخص، تمدن اسلامی، اقتدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.