طبقه بندی طرح ها و نقش مایه های فرش کلاردشت

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دوفصلنامه گلجام، دوره: 3، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_GOLJAM-3-8_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 422
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی مجابی

استادیار و عضو هییت علمی گروه هنر، دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد

سیدبشیر عابدینی

کارشناسی طراحی فرش، دانشکده فرش اردکان

زهرا فنایی

مربی و عضو هییت علمی گروه هنر، دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد

چکیده

مقاله حاضر تحقیقی میدانی و اسنادی است بر اساس منابع تاریخی و تصویری موجود که به منظور تبیین سیر تغییرات حاصل شده در طرح و نقش قالی کلاردشت در صد سال اخیر انجام گرفته است. جهت استخراج اطلاعات علاوه بر مطالعه اسنادی، که با رجوع به منابع مکتوب و غیر مکتوب صورت پذیرفت، نسبت به مطالعه میدانی و با مراجعه به مراکز بافت فرش کلاردشت در گذشته و حال، یافتن فرش های قدیمی و تهیه تصویر از آنها و مصاحبه با بزرگان و صاحبان تجربه در بازار و موزه ها نیز اقدام شد؛ و در نهایت با تطبیق داده ها و تصاویر، سیر تغییرات طرح و نقش قالی کلاردشت معین گردید. سپس با توجه به نتایج به دست آمده سعی گردید تا طرح ها و نقوش این قالی ذهنی بافت، طبقه بندی و دسته بندی گردد. بررسی تغییرات طرح و نقش و رنگبندی قالی کلاردشت مشخص کرد که بسیاری از نقشه های آن به مرور زمان فراموش گردیده و دیگر بافته نمی شود؛ لیکن به دلایلی از جمله غیر تجاری بودن این فرش و سهل الوصول نبودن دسترسی به مناطق بافت آن، ورود عمدی و غیر عمدی و یا ایجاد ابداعات نسنجیده در طرح و نقش آن (همچون استفاده از نقوش ترکمنی)، این فرش به شدت تضعیف و در پاره ای موارد حتی با شکست کامل روبه رو شده است. به نظر می رسد مهمترین عوامل در احیای فرش کلاردشت: بازنگری در رنگبندی موجود و استفاده از رنگ های قدیمی و اصیل فراموش شده به جای رنگ های تکراری و محدود حال حاضر، بازگشت به بافت طرح ها و نقش مایه های اصیل فراموش شده و در نهایت معرفی اصالتها و مفاهیم به کار رفته در این قالی ها برای نسل جوان و خریداران آن باشد.

کلیدواژه ها

طرح، نقش، فرش کلاردشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.