تبیین هنجارهای توسعه عدالت زبانی در رسانه با رویکرد قرآنی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه رسانه، دوره: 22، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RSNE-22-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 389
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله بیجرانلو

دکتری مدیریت رسانه و مدیر گروه سینما و تلویزیون پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات

چکیده

این مقاله با تبیین نقش زبان در ارتباطات انسانی، موضوع خنثی نبودن زبان در ارتباطات اجتماعی را تشریح کردهاست. در فرایند ارتباطات رسانه ای، رسانه ها اقدام به بازنمایی واقعیات می کنند و این بازنمایی رسان های، آمیخته بهروابط و مناسبات قدرت است. از این رو، به منظور جلوگیری از انحراف در این زمینه، مفهومی با عنوان عدالتزبانی طرح شده است تا مبنای عمل رسانه های جمعی قرار گیرد. نگارنده با رجوع به آیات قرآن کریم وتفسیرالمیزان، به دنبال پاسخ به این پرسش بوده است که الزامات و هنجارهایی که رسانه های جمعی می توانند آن هارا مبنای خط مشی گذاری محتوای زبانی خود قرار دهند، کدامند برای این منظور، با استفاده از روش تحقیقموضوعی در قرآن کریم، آیاتی از قرآن که به کاربرد عملی زبان یعنی گفتار، اشاره یا بر آن تمرکزی داشته اند،مبنای تتبع قرار گرفتند. در مجموع، 1722 آیه قرآن کریم، شامل کلمه قول یا یکی از ریشه های آن و بافت(سیاق) این آیات؛ یعنی رکوع مربوط به آن ها در متن قرآن، بررسی شدهاند. نتیجه این بررسی، دستیابی بهالزاماتی در به کارگیری عادلانه زبان در ارتباط با مخاطبان است که رسانه ها می توانند در خط مشی گذاریمحتوای زبانی خود در دستور کار قرار دهند.

کلیدواژه ها

عدالت زبانی، رسانه های جمعی و قرآن کریم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.