اثر روش های مختلف پیش تیمار و ا ندازه بذر بر عملکرد اجزا عملکرد و برخی ویژگی های مرتبط با انبارمانی سوخ نژادگان های پیاز خوراکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علوم و فنون باغبانی ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRSHS-17-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 368
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی ایزدخواه شیشوان

دانشجوی دکتری گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

مهدی تاج بخش شیشوان

استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

جلال جلیلیان

استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

بهمن پاسبان اسلام

پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

چکیده

به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف پرایمینگ و ا ندازه بذر، بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی ویژگی های مرتبط با انبارمانی سوخ نژادگان های پیاز خوراکی، این پژوهش در دو سال زراعی (1391-1390 و 1392-1391) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ در چهار سطح (هیدروپرایمینگ با آب مقطر، اسمو پرایمینگ با نیترات پتاسیم، پرایمینگ با استفاده از محلول اسید آمینه فولامین 2% و شاهد (بدون پرایمینگ)، اندازه بذر در سه سطح (ریز با قطر 2/6، متوسط با قطر 2/8 و درشت با قطر 3 میلی متر) و نژادگان در دو سطح (قرمز آذرشهر و زرقان فارس) بود. ویژگی های عملکرد کل، وزن، قطر و طول سوخ، ارتفاع گیاه، تعداد برگ، قطر گردن، قطر طبق، تعداد پوست پیاز، تعداد مرکز، تعداد و قطر لایه خوراکی (فلس) بررسی شد. نتیجه های تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر پیش تیمار و اندازه بذر روی تمام ویژگی های نژادگان های مورد بررسی از نظر آماری در سطح احتمال 1% معنی دار شد. همچنین نتیجه ها نشان داد که پرایمینگ بذر موجب بهبود عملکرد کل و اجزای عملکرد شد به طوری که مقایسه میانگین تیمارها نشان داد بیشترین عملکرد (59/37 تن در هکتار) به پرایمینگ با ماده فولامین و کمترین آن (38/41 تن در هکتار) به تیمار شاهد تعلق داشت. همچنین مقایسه میانگین ها نشان داد که عملکرد بذرهای درشت برابر 58/80 و عملکرد کل بذرهای ریز برابر 37/89 تن در هکتار بود. در پایان جهت کشت پیاز استفاده از بذرهای درشت و پرایمینگ با اسید آمینه فولامین در شرایط مشابه آزمایش قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

اسموپرایمینگ، اسید آمینه فولامین، عمر انباری، فلس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.