ارزیابی اثر شوری بر تبخیر از دریاچه ارومیه با استفاده از محاسبات نرم
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: همایش ملی راهبردهای مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
- کد COI اختصاصی: WREC01_043
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 713
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب دانشگاه ارومیه
استاد گروه مهندسی آب، دانشگاه ارومیه
دکتری منابع آب، شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی، شهرستان ارومیه
چکیده
تبخیر هم به لحاظ تاثیر بر کمیت و هم به لحاظ تاثیر بر کیفیت آب، همواره در برنامه ریزی منابع آب پارامتر مهمی به-شمار می آید. با تخمین میزان تبخیر از سطوح آزاد و با در نظر گرفتن هریک از پارامترهای موثر بر آن، می توان به راه های کاهش میزان تبخیر اندیشید و راهکارهای مدیریتی موثر در جهت حفاظت از منابع آب را اعمال کرد. در این تحقیق با استفاده از نرم افزار ArcMap، میزان تبخیر ماهانه با روش IDW و کریجینگ معمولی بر روی دریاچه ارومیه درون یابی گردید و فایل رستری پارامتر تبخیر ایجاد شد. برای ایجاد فایل های رستری مذکور، از آمار پنج ساله (1391 الی 1395)، 14 ایستگاه سینوپتیک سازمان هواشناسی استفاده گردید. هدف اصلی این تحقیق یافتن رابطه ای منطقی بین میزان تبخیر از آب دریاچه ارومیه و غلظت شوری آب (TDS) می باشد؛ برای این منظور از روش شبکه عصبی مصنوعی و مدل ماشین بردار پشتیبان استفاده شده است. در این راستا نتایج با استفاده از معیارهای آماری ,RMSE و مقایسه نموداری داده های مشاهده ای و شبیه سازی شده ارزیابی شد. نتایج تحقیق بیانگر کارایی بالای مدل شبکه عصبی مصنوعی نسبت به مدل دیگر در برآورد تبخیر از سطح آزاد آب است. شایان ذکر است که مقادیر ضریب همبستگی، جذر میانگین مربع خطا در بهترین مدل به ترتیب برابر 0.988 و 6.447 میلی متر می باشد.کلیدواژه ها
دریاچه ارومیه، تبخیر، غلظت شوری (TDS)، شبکه عصبی مصنوعی، مدل ماشین بردار پشتیبانمقالات مرتبط جدید
- بررسی راهبردهای ترویج انرژی های پاک در بین گلخانه داران استان البرز
- مطالعه اثر روش های مختلف خاک ورزی بر عملکرد و برخی صفات سه رقم عدس دیم
- Machine Vision Approach Coupled with a Hybrid EHD-Convective Dryer to Model Khalal Slices Drying Process with ANFIS
- انتخاب مناسب دور موتور و نوع سوخت از لحاظ ویژگیهای عملکردی موتورهای دیزلی با استفاده از روش های تصمیم سازی
- پتانسیل سنجی تولید زیستگاز از پسماندهای کشاورزی و فضولات دامی در شهرستان اهواز
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.