چگونه یادگیری سازمانی می تواند استراتژی رقابتی و عملکرد یک شرکت تحت تاثیر قرار دهد
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: دومین همایش بین المللی مدیریت، حسابداری و اقتصاد در توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: MGTCONF02_051
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 468
نویسندگان
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، گروه مدیریت تبریز، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز
چکیده
سازمان ها قبل در محیطی پایدار به سر می بردند و وقایع آینده تقریبا قابل پیش بینی بودند، به طوریکه مدیران میتوانستند در شرایط مطمین برنامه ریزی کنند. اما امروزه محیط به شدت در حال تغییر ا ست. افزایش رقابت و پیچیدگی درفضای کسب و کار یکی ا ز مشخصه های تجارت نوین است. تغییرات سریع و محسوس در عرصه های مختلف علم و فناوری به طور فزاینده ای فرایندهای جامعه بشری را تحت تاثیر قرار می دهد بطوریکه سازمان های سنتی دیگر قادر به هماهنگی با این تغییرات نیستند و تنها سازمانی شانس بقا دارد که بتواند خود را پیوسته با محیط پیرامون خود و فق دهد. بنابراین سازمان ها به منظور سازگاری با محیط پیرامون خود، به دنبال بهترین راه کارها هستند که به این ترتیب به مزیت رقابتی دست پیدا خواهندکرد. یکی از راه های کسب مزیت رقابتی پایدار، تاکید بر آموزش کارکنان و بالا بردن اطلاعات و دانش ایشان است. در گذشته تنها کارکنان و رهبران به دنبال یادگیری بودند و لیکن امروز سازمان ها به دتبال یادگیری هستند. به و اسطه یادگیری، دانشی پایدار در ا فراد و در سطح بالاتر در سازمان تولید می شود که آن ها را قادر به اجرای نوآوری ها و فعالیت هایی می سازد کهضامن بقای سازمان در محیط متغیر امروزه خواهد بود. این تحقیق از نظر روش و ماهیت جزء روش های توصیفی تحلیلی بوده وضمن مرور یادگیری سازمانی، با استفاده از پرسشنامه و تحلیل سوات به عنوان یکی از ابزارهای برنامه ریزی استراتژیک، برایارزیابی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که استراتژی مناسب برای موضوع مورد پژوهش استراتژی تهاجمی است و تقویت سرمایه انسانی و دانش افزایی مدیران و کارمندان و افزایش توان رقابتی از جمله استراتژی های مورد انتظار می باشد.کلیدواژه ها
عملکرد رقابتی، یادگیری سازمانی، تحلیل SWOT، دانش پایدارمقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول افرین بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی فرهنگ سازمانی
- کاربرد اسپکتروفوتومتر و بینایی ماشین در بهبود کیفیت و کنترل فرآیند صنعت چاپ
- روش های یادگیری مبتنی بر پروژه و ارتقاء مهارت های کلیدی
- دستاوردهای سازمان های صنفی در صنعت ساخت کشور ایران
- بررسی تاثیر استفاده از تکنولوژی رسانه های اجتماعی در موفقیت پروژه و رابطه آن با ارتباطات پروژه و جهت گیری فناوری(مطالعه موردی شرکت ملی حفاری ایران)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.