مطالعه تشابه ترکیب پوشش گیاهی و بانک بذر خاک در شرایط قرق و چرای دام در مراتع سرعلی آباد استان گلستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی چالش های زیست محیطی و گاهشناسی درختی
  • کد COI اختصاصی: ISCCDCE04_380
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه سالاریان

دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

جمشید قربانی

استادیار گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

نصرت اله صفاییان

استادگروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

قدرت اله حیدری

استادیار گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

چرای دام می تواند اثرات متفاوتی در تراکم و ترکیب پوشش گیاهی و بانک بذر خاک علفزارهای طبیعی داشته باشد. درک این اثرات اهمیت زیادی در حفاظت و مدیریت چرا در این مناطق دارد. تحقیق حاضر در مراتع ییلاقی چهار باغ گرگان انجام شد. نمونه گیری پوشش گیاهی در فصل رویش و با استقرار سه ترانسکت در داخل و شش ترانسکت درخارج قرق که بر روی هر ترانسکت 10 پلات یک متر مربعی انداخته شد صورت گرفت. در داخل هر پلات درصد تاج پوشش هر گونه گیاهی، درصد لاشبرگ، خاک لخت و سنگ و سنگریزه یادداشت گردید. نمونه گیری بانک بذر خاک نیز قبل از فصل رویش و پس از گذراندن یک دوره سرما و در پلات هایی مطابق پوشش گیاهی صورت گرفت. در داخل هر پلات 2 نمونه خاک از دو عمق صفر تا 5 و 5 تا 10 سانتی متری برداشت شد. نتایج حاکی از حضور 52 گونه در پوشش گیاهی و بذر 28 گونه گیاهی در فلور بانک بذر خاک منطقه بود. تعداد 42 گونه منحصرا در پوشش گیاهی و 18 گونه منحصرا در بانک بذر خاک حضور داشتند. تعداد 6 گونه گیاهی نیز بین پوشش گیاهی و بانک بذر خاک مشترک بودند. همچنین تعداد 21 تیره گیاهی در پوشش گیاهی و 15 تیره گیاهی در فلور بانک بذر خاک شناسایی شد. نتایج نشان داد همبستگی ماتریس فاصله ای مربوط به پوشش گیاهی و بانک بذر خاک در دو منطقه قرق و خارج قرق معنی دار نگردید.

کلیدواژه ها

پوشش گیاهی، بانک بذر خاک، قرق، چرای دام، مراتع سرعلی آباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.