ارزیابی توان اکولوژیکی شهر نمین جهت توسعه شهری با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی چالش های زیست محیطی و گاهشناسی درختی
  • کد COI اختصاصی: ISCCDCE04_276
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا گلابی

دانشجوی کارشناسی ارشد آلودگی های محیط زیست، داانشگاه آزاد اسلامی اردبیل, ایران

ابراهیم فتایی

استادیار گروه مهندسی منابع طبیعی - محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل، ایران

ژیلا سیدجبه دار

دانش آموخته کارشناسی منابع طبیعی - محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل، ایران

لطیفه شاهی

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات اردبیل، گروه مهندسی منابع طبیعی-محیط زیست،.باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، اردبیل، ایران.

چکیده

ارزیابی توان اکولوژیکی به عنوان هسته مطالعات زیست محیطی با پیشگیری از بحران های موجود، بستر مناسبی برای برنامه ریزی زیست محیطی فراهم می آورد. شهر نمین بعنوان یکی از شهرهای استان اردبیل در 20 کیلومتری غرب اردبیل به لحاظ موقعیت مناسب بین اردبیل و آستارا در سالهای اخیر شاهد رشد و توسعه گردیده است. این مطالعه با هدف طراحی مدل نوین کاربری توسعه شهری و خدماتی به منظور استفاده در مطالعات ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین ایران صورت پذیرفت. این تحقیق به منظور توسعه پایدار شهری و تعیین مناسبت ترین جهات توسعه شهرنمین بر اساس اصول آمایش سرزمین انجام گرفت. برای این منظور بعد از انجام مطالعات پایه ابتدا نقشه های 1:50000 ارتفاع، جهت، شیب، خاک، سنگ مادر، بارندگی، دما، پوشش گیاهی تهیه گردید. رقومی سازی، تجزیه وتحلیل و جمع بندی در محیط Arc View صورت گرفت و سپس داده های بدست آمده در Expert Choice از محیط AHP وزن دهی و مقایسه شد و در نهایت ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری بر اساس تناسب اراضی انجام گردید. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که بخش غربی شهر نمین با وسعت 500 هکتار دارای توان طبقه یک توسعه شهری و جهت جنوب غربی با مساحت 300 هکتار از نظر توسعه شهری قابلیت توان طبقه دو را داراست. نتیجه تحقیق حاضر نشان داد که استفاده تلفیقی از GIS و AHP روش مناسبی در تعیین مکان های توسعه می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ارزیابی توان اکولوژیکی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، توسعه پایدار شهری، AHP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.