بررسی ضرورت تنسیق مراتع از دیدگاه بهره برداران مراتع شمال کلاله، استان گلستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی چالش های زیست محیطی و گاهشناسی درختی
  • کد COI اختصاصی: ISCCDCE04_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 671
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه عطا

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

حسین بارانی

دانشیار گروه مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

احمد عابدی سروستانی

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

حمید مصطفی لو

کارشناس ارشد مرتعداری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان

چکیده

مطالعه حاضر به بررسی ضرورت تنسیق مراتع از دیدگاه بهره برداران (دامداران) مراتع شهرستان کلاله پرداخته است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام گردید که از بین 249 نفر، 66 نفر به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. این پژوهش در مراتع قشلاقی شهرستان کلاله انجام شد که در این مراتع سه نوع بهره بردار (کرد/عشایر، ترکمن/ساکن و فارس/رمه گردان) در مجاورت یکدیگر حضور دارند. یافته های پژوهش نشان داد رقابت برای چراندن در مکان خاص و پرعلف تر بین بهره برداران مختلط به طور معنی داری بالاتر از بهره برداران دیگر است. رقابت در افزایش تعداد دام در چهار گروه مورد بررسی اختلاف معنی داری ندارند .همچنین رقابت در وارد شدن به مرتع زودتر از موعد در بهره برداران ترکمن/ساکن به طور معنی داری بالاتر از بهره برداران دیگر است. علاوه بر این دیدگاه بهره برداران مورد مطالعه نسبت به تنسیق مرتع و ضرورت تنسیق به دلیل رقابت در چهار گروه مورد بررسی اختلاف معنی داری با هم دارند. و این تمایل در بین بهره برداران مختلط بیشتر است. تغییر رویه مدیریت نیازمند ابزارهای خاص خود است و باید هزینه های آن را پرداخت نمود، به طوریکه لازمه آن مدیریت صحیح و نظارت دقیق بخش دولتی، تحدید حدود مراتع و حل مشکلات خاص اجتماعی اقتصادی همچون حصارکشی، تقسیم مناطق پر آب و علف به طور منصفانه و ... می باشد.

کلیدواژه ها

تنسیق، بهره بردار، عشایر، رمه گردان، شهرستان کلاله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.