تاثیر چرای حیات وحش و دام اهلی بر تغییرپذیری فرم های بیولوژیکی مختلف در مراتع دشتی استان یزد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی چالش های زیست محیطی و گاهشناسی درختی
  • کد COI اختصاصی: ISCCDCE04_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا حسین جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه مرتع و آبخیزداری

محمدرضا طاطیان

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رضا تمرتاش

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

علی اکبر کریمیان

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه یزد

چکیده

چرای دام های مختلف، با تغییر در فراوانی انواع گونه های گیاهی که ضامن پایداری و کارکرد اکوسیستم ها هستند، این اکوسیستم ها را تحت تاثیر قرار می دهد. به منظور بررسی اثر چرای حیات وحش و دام اهلی بر فرم های بیولوژیکی و مقایسه آنها، دو محدوده تحت این رژیم های چرایی در دشت کالمند-بهادران استان یزد انتخاب گردید. نمونه برداری با استفاده از روش تصادفی سیستماتیک انجام و داده های مربوط به شاخص های گیاهی جمع آوری شد. سپس تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS انجام گردید. نتایج حاصل از آنالیز واریانس فرم های بیولوژیکی مختلف در هر سایت چرایی حاکی از افزایش معنی دار درصد پوشش و تولید کاموفیت ها و تراکم تروفیت ها نسبت به دیگر اشکال زیستی بود (01/0p< ). نتایج آزمون t نشان داد که درصد پوشش گیاهان کاموفیت، تولید و تراکم تروفیت ها در سایت چرایی دام اهلی به صورت معنی داری بیشتر از سایت حیات وحش بوده است (01/0p< )، در حالی که تولید و تراکم گیاهان همی کریپتوفیت و ژیوفیت، تولید و تراکم کل در سایت چرایی آهو افزایش معنی داری را نشان دادند. به طور کلی می توان نتیجه گیری نمود که بهره برداری معقولانه و اصولی در هر سطحی از مدیریت می تواند بهترین الگو برای بهره برداری سایر قسمت های یک مرتع باشد.

کلیدواژه ها

حیات وحش، دام اهلی، فرم بیولوژیک، دشت کالمند- بهادران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.