بررسی تلفیقی اصول سورریالیسم و ریالیسم جادویی در تذکره الاولیاء عطار

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی تحقیقات بنیادین در مطالعات زبان و ادبیات
  • کد COI اختصاصی: CELPA01_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 692
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین اصدق

فرهنگ شبلویی

چکیده

سورریالیسم مکتبی ادبی و هنری است که در اوایل قرن بیستم و بعد از جنگ جهانی اول توسط آندره برتون و یارانش بنیان نهاده شد تا با اصول و شاخص های خود از قبیل: نگارش خودکار، تداعی معانی و رویا و تکیه بر ضمیر ناخوداگاه، به هدف خود که رسیدن به نقطه علیا و حقیقت برتر است دست یابند و ریالیسم جادویی که از دیدگاه تاریخی متاثر از سورریالیسم است به عنوان سبکی نوین در داستان نویسی، در نیمه دوم قرن بیستم پدیدآمد که تلفیق دو وجه متضاد واقعیت و فراواقعیت از مشخصه های اصلی آن است. نگارش به سبک سورریالیستی و ریالیسم جادویی صرفا پس از بنیان گذاری این مکتب ها به وجود نیامده است، بلکه درکهن ترین متون دینی و اساطیری نیز سابقه دارد و درادبیات فارسی نزدیک ترین آثار به ژانر سورریالیسم و ریالیسم جادویی، حکایت های شهودی عرفانی است. درمتون عرفانی بخصوص تذکره های عرفانی که شرح حال عارفان و مشایخ و صوفیان است، این حکایت ها قالبی داستانی، تخیلی و ذهنی دارند که رویدادهای شگفت و حیرت آور را در بستری واقع گرایانه ارایه می دهند. بنابراین می توان به نوعی سورریالیسم و ریالیسمجادویی را دارای زیر ساختی عرفان گرایانه دانست و پژوهش حاضر ابتدا تعاریفی در مورد سورریالیسم و ریالیسم جادویی را آورده و سپس پیوند و قرابت عرفان با سورریالیست را بیان کرده و به طور اجمالی با رهیافتی تحلیلی – توصیفی به بررسی کاربست عناصر و مولفه های سورریالیستی و ریالیسم جادویی گوناگون درحکایات تذکره الاولیاء عطار با بیان تفاوت ها پرداخته و نقد و تحلیلی مختصر از تفکر فرامادی سورریال ها و تفکر فرانگر در عرفان ایرانی را ارایه داده است.

کلیدواژه ها

سورریالیسم، ریالیسم جادویی، تذکره الاولیاء، عرفان، حکایات عطار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.