اولویت بندی معیار های موثر بر توسعه اکوتوریسم در مناطق حفاظت شده با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدیریت منابع طبیعی در کشورهای در حال توسعه
  • کد COI اختصاصی: NRCCONF01_155
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 541
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست دانشگاه یزد

محمدحسین ایران نژادپاریزی

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد

بهمن کیانی

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد

حسن اکبری

استادیار اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد

چکیده

در این پژوهش معیار های موثر بر توسعه اکوتوریسم برای توسعه فعالیت های اکوتوریستی در مناطق چهارگانه تحت مدیریتاداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد ارزیابی و رتبه بندی گردیدند. رتبه بندی این معیار ها به سرمایه گذاری موثرتر دراین زمینه کمک می کند. در این مطالعه برای رتبه بندی معیار های موثر بر توسعه اکوتوریسم در استان یزد از روش تحلیلسلسله مراتبی استفاده شد. برای این تحقیق یک نوع پرسشنامه، مربوط به بازدید کننده تهیه شد. پرسشنامه ها توسط 50 نفراز بازدید کنندگان در مناطق مختلف تکمیل گردید. معیار ها و زیرمعیار های تعریف شده به صورت سلسله مراتبی در نرم افزارexpert choice وارد شد. نتایج تحلیل پرسشنامه بازدید کنندگان نشان داد معیارهای هوا واقلیم، تراکم حیات وحش، دسترسی به زون های تفرج، امنیت و جاذبه های گردشگری بیشترین وزن و امتیاز را کسب کردند. نتایج این مطالعه می تواند برایبرنامه ریزی مناطق استفاده گردد، به عنوان مثال با بهبود معیار های با اهمیت زیاد از نظر بازدید کنندگان میتوان به جذبتوریست در مناطق مختلف کمک زیادی کرد. علاوه بر این سیستم ارزیابی توسعه یافته در این مطالعه میتواند به عنوان یکبانک اطلاعاتی برای توریست ها، مسیولین حفاظت محیط زیست، مدیران و برنامه ریزان اکوتوریسم مفید واقع شود. این سیستمارزیابی همچنین زمینه استفاده از نظر توریست ها و کارشناسان محیط طبیعی را برای رتبه بندی مناطق حفاظت شده از نظرتوان اکوتوریست فراهم می آورد.

کلیدواژه ها

ارزیابی، اکوتوریسم، منطقه حفاظت شده، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، استان یزد، رتبه بندی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.