ارزیابی اثرات جاده سازی بر وزن مخصوص ظاهری خاک (مطالعه موردی: پارک ملی خجیر)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مدیریت منابع طبیعی در کشورهای در حال توسعه
  • کد COI اختصاصی: NRCCONF01_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 628
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا پورمحمدگلوجه

دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست گرایش ارزیابی و آمایش، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

علی جهانی

استادیار،گروه محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

محمدعلی زارع چاهوکی

استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

حمید گشتاسب میگونی

استادیار، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

پارک ملی خجیر به لحاظ غنا در تنوع زیستی، یکی از مهمترین مناطق محیط زیست ایران به شمار می رود. ولی متاسفانه بهرغم اهمیت بالای آن، از حفاظت مطلوبی برخوردار نیست. تاثیر مداخلات انسانی در این اکوسیستم انکار ناپذیر است. ازمهمترین فرآیندهای تاثیر گزار بر این روند می توان به احداث و توسعه جاده ها و به تبع آن ، افزایش رفت و آمدهای انسان باوسایل نقلیه، گلخانه ها، توسعه ناموزون و بی رویه روستای خجیر و پادگان نظامی اشاره نمود. این تحقیق به منظور بررسی اثرجاده بر وزن مخصوص ظاهری خاک در دو منطقه ی کنار جاده و منطقه امن پارک ملی خجیر به انجام رسید. 15 یگان درانتهای جاده ی خاکی، 25 متر فاصله از جاده و منطقه امن با استفاده از نرم افزار Arc GIS انتخاب شدند. برای بررسی وزنمخصوص ظاهری خاک در هر یگان از روش نمونه برداری با استفاده از رینگ استفاده شد که نسبت به روش کلوخ- پارافین، مزیت های بیشتری از نظر دقت و دیگر ویژگی ها دارد. نمونه های خاک در ابتدا و انتهی ترانسکتی به طول 200 متر در دوعمق 5 و 10 سانتی متری توسط رینگی به ارتفاع 5سانتی متر و قطر 7 سانتی متر برداشته شد و به آزمایشگاه منتقل شدند.داده های بدست آمده با استفاده از آزمون ANOVA نرم افزار SPSS مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که وزنمخصوص ظاهری در سه منطقه یاد شده تفاوت معنی دار دارند و با فاصله گرفتن از جاده وزن مخصوص ظاهری کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

رینگ، ترانسکت، آزمون ANOVA ، نرم افزار SPSS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.