روشهای تدریس املای فارسی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش علمی پژوهشی استانی «از نگاه معلم»
  • کد COI اختصاصی: CFTP04_171
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2409
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه مکی زاده

دبیرستان نمونه دولتی حضرت فاطمه(س)

فایزه محرابی

دبیرستان شبانه روزی ارشاد کریان

چکیده

از ابتدای آموزش رسمی خواندن و نوشتن به کودکانمان می آموزیم که چگونه بنویسند تا بتوانند آموخته های خویش را در هر دقیقه به کار بندند اما با کاستی ها و ضعف هایی که در آموزش نادرست این درس وجود دارد، بسیاری از دانش آموزان در نوشتن کلمات آموخته شده در متن هایی به جز متن درسی مشکل ندارند. معمولا آموزش املا به شیوه های زیر انجام می شود: 1. املای کامل کردنی 2. املای تقریری 3. املای گروهی 4. املای پا تخته ای 5. املای گروه کلمه که هریک از این پنج روش، فواید و معایبی را به دنبال دارد و بهتر است از این روش ها به صورت تلفیقی استفاده شود و مشخص کردن اشتباهات املایی به تنهایی کافی نیست بلکه باید به بررسی دقیق نقاط ضعف فراگیران پرداخت و با رفع نارسا نویسی، وارونه نویسی، قرینه نویسی، ضعف حافظه دیداری، تمیز حافظه دیداری و حساسیت شنیداری و.........به تقویت این مهارت ها پرداخت. متن های املا تا حد امکان باید هم به تربیت غیر مستقیم اجتماعی آنها کمک کند و هم موجب وسیع کردن اطلاعات لغوی و عمومی آنها شود و انگیزه لازم را در فراگیران برای صحیح و زیبا نوشتن ایجاد کند. ارزشیابی املا به دو شیوه انجام می شود: 1.تصحیح فردی 2.تصحیح جمعی یا گروهی. تصحیح فردی به دو صورت انجام می گیرد: 1.توسط معلم در حضور دانش آموز 2.توسط معلم بدون حضور دانش آموز تصحیح جمعی نیز به دو صورت انجام می گیرد: 1.توسط دانش آموز از روی تخته و کتاب 2.توسط دانش آموز با تعویض دفاتر املا 3.توسط دانش آموزان پس از خواندن معلم.معلم بایستی هنگام ارزشیابی از کارهایی که موجب یاس و بیزاری دانش آموزان از درس املا می شود، پرهیز کند. معلم با تنظیم جدول بررسی املا به شیوه جمعی یا فردی بهتر می تواند نقاط ضعف املایی هر کدام از دانش آموزان را زیر نظر بگیرد و برای رفع آنها برنامه ریزی کند و تمرین هایی را متناسب با نوع اشکالات به دانش آموزان بدهد و حاصل این ارزیابی ها منجر میشود تا معلم بتواند از پیشرفت تدریجی دانش آموز آگاه شود و شاهد موفقیت چشمگیر او باشد.

کلیدواژه ها

املاء، نگارش، فارسی، ادبیات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.