بیىامتىیت قرآن و حدیث در آیینه اسکندری امیرخسرو دهلوی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: ADABICONF01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 599
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسنیه نومسلمان

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه زابل

فایزه عرب یوسف آبادی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل

محمد میر

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه زابل

چکیده

بینامتنیت یا تداخل متون، از موضوعات برجسته نقد معاصر است که در یک معنای کلی به اندیشه انتقال معنا با لفظ یا هر دو از یک متن به متنی دیگر یا از یک اثر ادبی به اثر ادبی دیگر با اختلاف در مقصد و هدف اطلاق می گردد. استفاده از مفاهیم و تعلیمات قرآنی از جمله روابط بینامتنی است که ادیب، معانی و الفاظ ناب قرآن کریم را به منظور اعتبار بخشیدن و غنای سخن خویش به کار می برد. امیر خسرو دهلوی از زمره شاعرانی است که در آثار خود تمایل زیادی در به کاربردن مفاهیم قرآنی داشته است، به گونه ای که بیشتر ابیات آغازین آثارش برگرفته از آیات قرآن و احادیث می باشد. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی نشان داده می شود که امیرخسرو دهلوی در آیینه اسکندری از چه نوع روابط بینامتنی در قرآن بهره برده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که امیرخسرو دهلوی با گرفتن مضمون و محتوای آیات قرآن (اثرپذیری معنایی) در پی آن است تا درون مایه شعریش را پخته و استوار نماید و خواننده را به ژرفای معانی اشعارش سوق دهد.

کلیدواژه ها

بینامتنیت، قرآن، حدیث، امیرخسرو دهلوی، آیینه اسکندری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.