طراحی مدل عملکرد ترافیک در راه های دو خطه دو طرفه بر اساس شاخص شدت تصادفات
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام
- کد COI اختصاصی: CAUCONF01_1405
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 728
نویسندگان
استاد یار گروه راه و ترابری دانشگاه پیام نور ، صندوق پستی ۱۹۳۹۵-۳۶۹۷ تهران ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی راه و ترابری دانشگاه پیام نور واحد تهران شمال
چکیده
هدف , بررسی تاثیر ویژگیهای جادهای راه های دوخطه جدانشده بر شدت تصادفات است. یکی از اهداف عمده این مطالعه کالیبراسیون توابع عملکرد ایمنی (SPFs) است که میتوانند میزان فراوانی و تعداد مرگومیر و جراحات در سال را , در بخشهای همگنی از جاده پیشبینی نمایند. در بررسی حدود 100 کیلومتر از جاده موردمطالعه نشان داده شد که ترافیک میانگین روزانه وعرض لاین از متغیرهای مهم در تببین شدت تصادفات به شمار میروند. یک سری داده های تصادفات برای دستیابی به اهداف مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. حدود100کیلومتر به منظور کالیبراسیون SPFsویژگیهای ترافیکی، هندسی و عملکردی و برای اعتبارسنجی اثربخشی آنها مورد استفاده قرار گرفتند. با بازبینی پیکربندی تصادفات در این پایگاه دادهای برای به حداکثر رساندن نتایج اعتبارسنجی، چند مجموعه اصلی از SPFs شکل گرفتند: (الف) یک معادله برای پیشبینی فراوانی جراحتها درسال برای یک زیرمجموعه که درآن تنها جراحتها و آسیبهای غیرکشنده رخ داده است، (ب) دو رابطه مختلف برای پیشبینی فراوانی و تعداد جراحتها و میزان مرگومیر در سال به ازای هر زیرمجموعه است که درآنها دستکم یک مرگ به همراه یک جراحت رخ داده است و (ج) یک معادله که به منظور پیشبینی تعداد و فراوانی سالانه تلفات کلی برای دستیابی به فراوانی مورد انتظار نهایی جراحات و مرگ ومیرها در هر سال در بخشهای همگن جاده مورد استفاده قرار میگیرد. تحلیل مانده ها، اثربخشی SPF ها را تایید میکند.کلیدواژه ها
شدت تصادفات ، راه های دوخطه دوطرفه ، تابع عملکرد ایمنی،عملکرد ترافیکمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.