مطالعه موردی تند باد دریایی در منطقه خلیج فارس در تاریخ 30 آبان 1396

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین‌المللی اقیانوس‌شناسی خلیج فارس
  • کد COI اختصاصی: ICPGO04_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1070
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تورج جمشیدی

دانشجوی دکتری هواشناسی، پژوهشکده هواشناسی، تهران، ایران

عباس رنجبرسعادت آبادی

دانشیار، پژوهشکده هواشناسی، تهران، ایران

مهناز کریم خانی

دانشجوی دکتری هواشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

چکیده

در تاریخ 30 آبان ماه 1396 در سواحل بوشهر (منطقه پارس جنوبی) یک تند باد دریایی دیده شد. به منظور بررسی ساختار توفان شرایط همدیدی و دینامیکی منطقه بررسی شد. پارامترهای مورد استفاده شامل فشار سطح دریا، ارتفاع ژیوپتانسیل سطوح فشاری 850، 700 و 500، 250 هکتوپاسکال، دما، سمت و سرعت باد است. از داده های GDAS با تفکیک افقی نیم درجه جهت ترسیم و بررسی شرایط همدیدی و همچنین با استفاده از تصاویر رادار بوشهر ساختار قایم جو و چینش باد بررسی شد. از تصاویر ماهواره نیز برای ردیابی و موقعیت قرار گیری سلول های این توفان استفاده شد. همچنین از داده های دیدبانی ایستگاه فرودگاهی بوشهر در زمان تشکیل گردباد نیز استفاده شد. برای تشخیص مدت و شدت تندباد از تصاویر بیشینه بازتاب راداری و سطح مقطع قایم آن استفاده شد. نتایج نشان داد که با حرکت رودباد جنب حاره به عرض های پایین تر شرایط نفوذ تاوه قطبی با هسته سرد به عرض های پایین تر تا مناطق غربی و جنوب غربی ایران(بوشهر) و همچنین نفوذ زبانه رطوبتی و فرارفت هوای گرم از سمت دریای سرخ و خلیج فارس به سمت بوشهر، شرایط ناپایداری جهتتشکیل توفان چند سلولی دریایی فراهم شده است. بررسی تصاویر رادار نشان داد سلول تند باد دریایی تشکیل شده چند سلولی می باشد و شدت نوع سلول همرفتی تشکیل دهنده تندباد دریایی تا dBZ 64 بوده است که به اندازه 14 کیلومتر رشد قایم داشته و مدت زمان فعالیت سلول اصلی 30 دقیقه بوده است

کلیدواژه ها

تند باد دریایی، خلیج فارس، رادار هواشناسی، شرایط همدیدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.