مطالعه همدیدی- آماری اثر تغییرات منطقه ای اقلیم، بر بی هنجاری های بارشی فصل بهار سال 2017 در مقایسه با دوره بلند مدت 30 ساله برای 90 ایستگاه باران سنجی کشور

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین‌المللی اقیانوس‌شناسی خلیج فارس
  • کد COI اختصاصی: ICPGO04_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس رنجبر سعادت آبادی

عضو هییت علمی پژوهشکده هواشناسی

فرانک بهرامی

دانشجوی دکتری هواشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

افزایش گازهای گلخانه ای به علت فعالیت های بشر امروزه موجب افزایش دما و به تبع آن گرمایش جهانی گردیده است که درنتیجه آن تغییراتی در اقلیم را موجب می گردد. تغییر در اقلیم باعث کمبود در منابع آب، پیشروی آب دریاها و بروز خشکسالی ها می گردد. که این بر جنبه های مختلف زندگی بشر تاثیرگذار بوده است و در اکثر موارد بسیار هم خطر آفرین می باشد. یکی از مواردی که تغییر اقلیم بر آن اثرگذار بوده است نوسانات بارشی می باشد، در این تحقیق اثر تغییراقلیم بر تغییرات بارش های فصل بهار مورد بررسی قرارگرفته است . بدین منظور، از دو سری داده های سازمان هواشناسی برای 90 ایستگاه بارانسنجی کشور که دارای داده های آماری 30 ساله هستند و همچنین داده های فشار سطحی، ارتفاع سطح 500 میلی باری و رطوبت و باد سطح 700 میلی بار، از بانک داده تحلیل مجدد پایگاه نوآی آمریکا استفاده گردیده است. بررسی ها نشان دهنده بی هنجاری های شدید منفی بارشی در نیمه شرقی کشور و بخصوص ایستگاه های چابهار و سراوان و بی هنجاری مثبت بالای بارش درجنوب و جنوب غرب کشور بخصوص در ایستگاه های بوشهر و بندرلنگه، در مقایسه با دوره اقلیمی 30 ساله می باشد. همچنین بررسی نقشه های همدیدی در این فصل حاکی از حضور کم فشار سودانی در نقشه تراز سطح دریاست که ضمن حرکت به سمت شمال و شرق، بخش های غربی و جنوب ایران را فرا می گیرد. همچنین جهت بردارهای شار رطوبتی در تراز 700 میلی بار نشان دهنده تغذیه رطوبت مناسب از سمت دریای سرخ بر روی نواحی جنوب غرب و غرب ایران است.

کلیدواژه ها

بی هنجاری، بارش، همدیدی، تغییرات اقلیم، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.