ارزیابی و رتبه بندی سطوح توسعه یافتگی سکونتگاه های روستایی با استفاده از روش های تحلیل تصمیم گیری چند معیاره (مورد مطالعه: استان کردستان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی یافته های نوین علوم و تکنولوژی با محوریت علم در خدمت توسعه
  • کد COI اختصاصی: DSCONF05_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 686
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد جوان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریسی روستایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

عاطفه احمدی

دکتری جغرافیا و برنامه ریسی روستایی دانشگاه خوارزمی، مدرس مدعو در گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه کردستان، ایران

سنور احمدی

دانشجوی دکتری ترویج و توسعه روستایی، دانشگاه تبریز، ایران

چکیده

مناطق مختلف یک کشور عموما از سطح توسعه یافتگی برابر برخوردار نمی باشد. در برنامه ریزی منطقه ای، بررسی و شناخت وضعیت سطوح مختلف جغرافیایی، قابلیت و تنگناهای آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. امروزه آگاهی از نقاط قوت، ضعف نواحی جهت ارایه طرح ها، برنامه ها و سیاست گذاری ها ضروری است. در این راستا پژوهش حاضر براساس روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از پرسشنامه و تکنیک TOPSIS به ارزیابی و سطح بندی سطوح توسعه در سکونتگاه های روستایی با تاکید شاخص های توسعه یافتگی در ابعاد اجتماعی اقتصادی، کالبدی نهادی پرداخته است. منطقه مورد مطالعه، نقاط روستایی شهرستان های استان کردستان می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که براساس شاخص های مختلف، رتبه و سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان کردستان متفاوت بوده، به طوری که شهرستان سنندج با ضریب توسعه درصد در رده شهرستان های برخوردار و دو شهرستان مریوان و دهگلان به ترتیب با ضریب توسعه، درصد از جمله شهرستان های نیمه برخوردار و شهرستان های دیواندره و بیجار به ترتیب به عنوان محروم ترین شهرستان های استان براساس شاخص های مورد بررسی در تکنیک مذکور، شناسایی شدند، که این مسیله بیانگر نوعی عدم تجانس و ناهماهنگی در سطح توسعه یافتگی روستاهای این شهرستان ها می باشد.

کلیدواژه ها

توسعه مناطق روستایی، سطح بندی سطوح توسعه، استان کردستان، Topsis

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.