جایگاه محیط زیست در مجموعه آثار محمود فرشچیان مطالعه موردی: نگاره محیط زیست

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی مبانی نظری هنرهای تجسمی ایران با رویکرد محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AVCONF01_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 518
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر رضایی نبرد

دانشجوی دکترای تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران

چکیده

طبیعت و محیط زیست در ادیان و آیین های گوناگون بشر به دلیل اهمیت حیاتی و جایگاه قدسی آن، همواره مورد تکریم و تقدیس بوده است. در ادیان غربی: جهان مسیحی و یهودی و در ادیان و آیین های شرقی: اسلام، بودیسم، آیین کنفوسیوس و جین، حفظ نظم طبیعت و الهیات محیط زیست همواره مورد توجه و تامل بوه است. اما در دوره معاصر و با ظهور تجدد و ابداعات و فناوری های بی پایان آن، شاهد چالش عظیم بحران محیط زیست بوده ایم. به همین خاطر، ادیان و آیین های غربی و غیر غربی، به طرق گوناگون در صدد بازیابی طبیعت و برقراری نظم طبیعی بوده اند. در این میان، محمود فرشچیان به عنوان نگارگری ایرانی با دغدغه های جهانی، همواره نسبت به مخاطرات طبیعت و حفظ محیط زیست و رعایت حقوق دیگر موجودات، دارای تعهد و حساسیت ویژه ای بوده است که سابقه چندانی در تاریخ مکاتب نگارگری ایرانی نداشته است. هنرمند با کاربست تخیل خلاق و با تمهیدات بصری خاص، از جمله: ترکیب بندی مدور، ابداع مضامین نو، کالبد شناسی، غنای رنگ پردازی، نظام دو قطبی، هماهنگی طرح، نقش و رنگ، توجه همزمان به فرم و محتوا و غیره، این دغدغه ها را به وضوح در آثار گوناگونی نشان داده است. مسیله این پژوهش، جایگاه محیط زیست در مجموعه آثار هنرمند و هدف نیز تبیین چنین جایگاهی بوده است. به نظر می رسد طبیعت و محیط زیست در مجموعه آثار و به طور کلی در سبک نقاشی محمود فرشچیان، دارای نقش و جایگاه بنیادین و تاثیر گذاری بوده است. در این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و با اسناد کتابخانه ای و میدانی انجام پذیرفته است، علاوه بر تشریح واکنش های ادیان غربی و غیر غربی به بحران محیط زیست در دوران معاصر، جایگاه محیط زیست و واکنش هنرمند نسبت به بحران محیط زیست در مجموعه آثار هنرمند و به ویژه در اثر منتخب، یعنی نگاره محیط زیست که هنرمند به طور ویژه با موضوع بحران محیط زیست به تصویر کشیده است، مورد تحلیل و تبیین قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

محیط زیست، نگارگری، فرشچیان، نگاره محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.