رابطه هنر محیطی با سلامت روانی کودکان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی مبانی نظری هنرهای تجسمی ایران با رویکرد محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AVCONF01_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 919
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهفام آریانپور

کارشناسی ارشد پژوهش هنرموسسه غیرانتفاعی مارلیک نوشهر

ندا آریانپور

کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین

چکیده

در اساسنامه سازمان جهانی بهداشت، سلامت نه تنها نبود بیماری یا معلولیت ، بلکه حالت بهینه، خوب بودن جسمی، روانی و اجتماعی تعریف شده است. هنر محیطی نوعی ارایه اثر در دل طبیعت به منظور ارتباط مستقیم و گسترده با مخاطب عام و توجه بیشتر به محیط زیست است. عناصر بصری هنر محیطی گرفته شده از بطن طبیعت می باشد و فاکتورهای اصلی آن از اجزای طبیعت تشکیل شده است. هنر محیطی سعی دارد، با نگرشی نو به رابطه انسان با طبیعت بپردازد و راهکارهایی جدید برای همزیستی فرد با محیط اطراف در اختیار بگذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی هنر محیطی با سلامت روانی کودکان در سال 96-95 انجام شد. مطالعات این پژوهش به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کودکان 6 تا10سال شرکت کننده در کارگاه های هنر و طبیعت بودند. نمونه ی پژوهش شامل 29نفر از هنر جویان (13دختر و16پسر) بودند که به روش نمونه در دسترس از دو کارگاه انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه های سلامت روانی کودکان 6 تا 14 سال (CSI- 4 ) قبل و بعد از کارگاه پاسخ دادند. آزمودنی ها هفته ای دوباربه مدت یک ماه مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت و نشان داد، هنر محیطی باعث کاهش اختلالات بیش فعالی فزون جنبشی، نقص توجه و اضطراب در کودکان می شود. ارتباط نزدیک با طبیعت از جهت روانی در ایجاد آرامش موثر است. ایجاد شرایط موثر و اشتغال به فعالیت های خلاقانه و هنری به پالایش روانی و کاهش فشارهای هیجانی منجر می شود. در پیگیری های انجام شده می توان مشاهده کرد که هنر محیطی در کاهش نشانه های اختلالات تمرکز و اضطراب کودکان نقش موثردارد.

کلیدواژه ها

سلامت روانی، هنر محیطی، طبیعت، کودکان، اضطراب، پیش فعالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.