بررسی روند تغییرات کاربری اراضی در بخشی از حوزه آبخیز قره سوه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس علمی پژوهشی آبخیز داری و مدیریت منابع آب و خاک
  • کد COI اختصاصی: NCWMSWRM08_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 596
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم یاری

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشکده کشاورزی، منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه اردکان

سمیه سلطانی گردفرامرزی

استادیار، دکتری علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه اردکان

محسن قاسمی دستگردی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

روح الله تقی زاده مهرجردی

دانشیار، دکتری علوم خاک، دانشکده کشاورزی، منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه اردکان

چکیده

در طی چند دهه اخیر تغییر کاربری اراضی تحت اثر عوامل محیطی و انسانی سبب بروز اثرات جدی بر محیط زیست، اقتصاد واجتماع شده است. اطلاع داشتن از نوع استفاده از اراضی و تغییرات آن در طی زمان از موارد مهم در برنامه ریزی و سیاست گذاری در کشور است. تحقیق حاضر به منظور بررسی روند تغییرات کاربری اراضی طی سالهای 1371، 1381 و 1391 در بخشی از حوزه آبخیز قره سو اردبیل انجام شد. برای تولید نقشه های کاربری اراضی از تصاویر ماهواره های لندست 5 و لندست7 برای سال های مورد مطالعه استفاده شد. برای ایجاد نقشه های کاربری از نرم افزار Selva IDSRISI و روش حداکثر احتمالاستفاده شده است. همچنین برای پیش بینی کاربری اراضی در سال 1401 از روش مارکوف استفاده گردید. نتایج به دست آمدهنشان می دهد که مساحت کاربری های جنگل، زراعت آبی و زمین بایر به ترتیب 2/54، 16/69 و 1/19 درصد کاهش پیدا کرده است و مساحت کاربریهای مرتع، زراعت دیم و مناطق مسکونی به ترتیب 5/74، 12/39 و 2/29 درصد افزایش یافته است.همچنین با در نظر گرفتن نتایج پیش بینی کاربری اراضی برای سال 1404 مشاهده شد که از مساحت کاربری های جنگل،زراعت آبی و زمین بایر نسبت به سال 1371 به ترتیب 3/27، 19/58 و 1/29 درصد کاسته شده و به مساحت کاربری های مرتع، زراعت دیم و مناطق مسکونی به ترتیب 6/78، 14/16 و 3/2 درصد افزوده شده است.

کلیدواژه ها

حداکثر احتمال، حوزه آبخیز قرهسو، کاربری اراضی، لندست، مارکوف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.