بررسی صلاحیت های کتابداران کتابخانه های تخصصی (مطالعه موردی کتابخانه های تخصصی شهر اهواز

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش کتابخانه های تخصصی: مسائل، رویکردها و فرصت ها
  • کد COI اختصاصی: SLIAO01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 767
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا پورخلیل

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، کتابدار کتابخانه مرکزی استان خوزستان

مریم فلاح

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه تهران – پردیس کیش، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور خوزستان

چکیده

زمینه و هدف: کتابخانه های تخصصی در اهداف، چشم انداز، وظایف و نقش ها، در ایجاد خدمات و شناسایی خود به جامعه هدف متفاوت از سایر کتابخانه ها هستند و از این رو کتابداران آنها نیازمند کسب صلاحیت های ویژه ای در محیط کار می باشند. هدف این پژوهش بررسی صلاحیت های مورد نیاز کتابداران کتابخانه های تخصصی از دید کتابداران کتابخانه های تخصصی شهر اهواز است. روش شناسی: این پژوهش به روش پیمایشی از نوع توصیفی است. جامعه پژوهش حاضر کلیه کتابداران کتابخانه های تخصصی شهر اهواز بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با 59 گویه است که روایی آن توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 82/. محاسبه شد. در این پژوهش از روش های آمار توصیفی و تحلیل عامل تاییدی به کمک نرم افزار SPSS جهت استخراج نتایج استفاده شد.یافته ها: یافته ها نشان داد صلاحیت های کتابداران کتابخانه های تخصصی در 7 دسته اصلی شامل صلاحیت های مربوط به خدمات اطلاعات و دانش، سیستم ها و فناوری های اطلاعات و دانش، منابع اطلاعات و دانش، بازیابی و تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات، سازماندهی داده ها و اطلاعات و دارایی-های دانشی، اخلاق اطلاعات و صلاحیت های توانمندسازی قرار می گیرند.نتیجه گیری: نتایج بررسی گویه های صلاحیت های اصلی نشان داد هرچند تفاوت هایی در تعیین صلاحیت های کتابداران کتابخانه های تخصصی در پژوهش های مختلف وجود دارد اما ارایه خدمات روزآمد و آگاهی از دانش مورد نیاز کارکنان سازمان، درک سازمانی و هماهنگی با راهبردهای سازمان در همه این پژوهش ها مشترک است که می توانند مهمترین صلاحیت های مورد نیاز این کتابداران تلقی شوند.

کلیدواژه ها

صلاحیت کتابداران، کتابخانه های تخصصی، شهر اهواز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.