القای کالوس در ریزنمونه های مختلف گیاه دارویی سیاه دانه (Sativa Nigella) با استفاده از تنظیم کننده رشدی 2,4-D

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی کشاورزی پایدار در محیط زیست، غذا، انرژی و صنعت
  • کد COI اختصاصی: ICSAF08_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 739
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر قره خانی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

پریسا عبداللهی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

منصور امیدی

استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

با توجه به رشد روز افزون جمعیت و تغییرات شدید اقلیمی مدیریت منابع طبیعی به منظور توسعه کشاورزی پایدار امری ضروری به نظر می رسد. راهکارهای بیوتکنولوژیکی ابزاری مناسب برای حل مشکلات کشاورزی از جمله کمبود آب هستند. از جمله این روش ها کشت بافت و تولید کالوس در گیاهان دارویی به منظور حفظ ذخایر ژنتیکی و تکثیر این گیاهان و تولید بیشتر متابولیت های ثانویه است. سیاهدانه از جمله مهمترین گیاهاندر تولید ترکیبات دارویی است. در مطالعه حاضر قابلیت کالوس زایی در محیط کالوس زایی در ریزنمونه های مختلف گیاه سیاهدانه (ساقه، برگ، مریسیتم) و ترکیب های مختلف تنظیم کننده رشد 2,4-D مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت کالوس زایی از محیط کشت MS حاوی سه سطح 1 ، 2 و 4 میلی گرم در لیتر تنظیم کننده رشد 2,4-D استفاده گردید. این تحقیق به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکراربر روی محیط کشت MS مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین اندازه کالوس ها در واکشت اول، متعلق به ریزنمونه ساقه در غلظت 4 میلی گرم در لیتر 2,4-D به اندازه 233 / 0 گرم و همچنین در واکشت دوم در غلظت 4 میلی گرم در لیتر 2,4-D به اندازه 677 / 0 گرم متعلق به ریزنمونه ساقه بود. که در این آزمایش بهترین تیمار و غلظت تنظیم کننده رشد 2,4-D برای القاء کالوس در گیاه سیاهدانه را به ما نشان داد.

کلیدواژه ها

تنظیم کننده رشد، کشاورزی پایدار، گیاهان دارویی، متابولیت های ثانویه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.