ارائه یک رابطه ریاضی جهت برآورد راندمان کانالها( مطالعه موردی در شبکه آبیاری و زهکشی شاوور)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: اولین همایش منطقه ای بهره برداری از منابع آب حوضه های کارون و زاینده رود (فرصتها و چالشها)
  • کد COI اختصاصی: COWR01_239
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2463
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه سلطانی

استادیار گروه آبیاری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا

صفر معروفی

دانشجوی دوره فوق لیسانس، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

سعید برومندنسب

دانشیار گروه آبیاری، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران

چکیده

در این مطالعه به منظور ارئه یک رابطه کاربردی ریاضی جهت برآورد راندمان های انتقال و توزیع آب در شبکه آبیاری پنج هزار هکتاری شاوور که در استان خوزستان واقع است، ابتدا اندازه‎گیری افت دبی بازه هایی در تعدادی از کانالهای خاکی این شبکه آبیاری به روش دبی ورودی- خروجی انجام گرفت. سپس با استفاده از داده های اندازه‎گیری مستقیم تلفات، محاسبه ضریب تلفات در واحد طول کانال انجام گرفت. سپس با کاربرد رابطه نمایی، راندمان‎های انتقال و توزیع کانالهای منطقه برآورد شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که راندمان انتقال در کانالهای این شبکه بین 34 تا 83 درصد متغیر بوده و بطور متوسط در حدود 60 درصد برآورد شد. همچنین در خصوص شبکه توزیع نیز راندمان بین 45 تا 5/86 درصد تغییر نموده و بطور متوسط حدود 71 درصد برآورد گردید. نتایج بررسی روابط همبستگی بین راندمان و پارامترهای هیدرولیکی کانالها بیانگر آن است که در کلیه موارد از بین پارامترهای مستقل مورد نظر سطح مقطع جریان، عمق آب و محیط خیس شده کانال دارای بیشترین همبستگی با راندمان کانال می باشند. ضمناٌ با در نظر گرفتن بهترین شرایط همبستگی و انتخاب پارامترهای مناسب آن، سعی گردید که با استفاده از روش رگرسیون چندگانه، اثرات کلیه متغیرهای مستقل (سطح مقطع جریان، عمق آب و محیط خیس شده کانال) بصورت توام بر روی متغیر وابسته (راندمان کانال) مورد بررسی قرار گیرد و بهترین رابطه برای مقاصد عملی از این طریق انتخاب گردید. صحت روابط بدست آمده با محاسبه خطای مطلق بین مقادیر اندازه‎گیری شده و پیش بینی شده برآورد گردید. بطور کلی متوسط خطای روابط مربوطه در برآورد راندمان کانالها به ترتیب 6/19، 3/17 درصد می باشند که بیانگر مطلوبیت قابل قبول آنها می باشد.

کلیدواژه ها

راندمانهای انتقال و توزیع، تلفات آب در کانالها، شبکه آبیاری و زهکشی شاوور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.