تاثیر عمل آوری با اوره بر تجزیه پذیری پروتیین خام گیاه مرتعی مستار ( Sclerorhachis (Leptocladae با استفاده از روش کیسه های نایلونی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های نوین در علوم دامی
  • کد COI اختصاصی: NCARAS02_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1405
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه ابراهیم زاده

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند

مسلم باشتنی

استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

همایون فرهنگ فر

استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

شعله قلاسی مود

عضو هیات علمی گروه مرتع دانشکده منابع طبیعی و محیط ریست دانشگاه بیرجند

چکیده

گیاه دارویی مستار یکی از محصولات خاص خراسان جنوبی است که نظیر آن در استانهای دیگر یافت نمیشود. نام علمی آن (Sclerorhachis Leptocladae) است که با سه گونه ی دیگرش بخاطر داشتن ظاهر باریک، برگهای گل مانند با معدودی بند کوتاه، دمبرگ های بسیار کوتاه و کلاپرکهای خیلی کوچک فرق میکند. در خراسان بزرگ دو گونه S. Platyrachis و S. Leptoclada پراکنده اند. هدف از انجام این آزمایش بررسی تاثیر عمل آوری با اوره بر تجزیه پذیری پروتیین خام گیاه مرتعی مستار با استفاده از روش کیسه های نایلونی بود. گیاه مرتعی مستار از مراتع اطراف روستای گزیک واقع در 35 کیلومتری شهرستان بیرجند در اواخر اردیبهشت برداشت شد. نمونه های جمع آوری شده در درجه حرارت محیط و بدون تابش مستقیم نور خورشید خشک شد و به منظور عمل آوری نمونه های حاصله با اوره، 250 گرم از نمونه وزن شده و درون کیسه های پلاستیکی ضخیم قرار داده شد. بعد از آن محلول اوره 2 درصد، 4 درصد و 6 درصد با نسبت 1 به 1) 1 کیلوگرم خوراک asfed به 1 لیتر محلول) در 4 تیمار و 4 تکرار به کیسه های پلاستیکی به ابعاد 50 در 20 سانتیمتر اضافه شده، دهانه کیسه را محکم بسته و به مدت چهار روز نمونه ها در اتاق نگهداری شدند. بعد از عمل آوری نمونه ها بمدت یک هفته در مجاورت هوای آزاد قرار گرفت تا رطوبت خود را از دست بدهند. سپس نمونه های هواخشک، آسیاب و برای انجام مراحل بعدی از این نمونه ها استفاده شد. فراسنجه های تجزیه پذیری پروتیین خام نمونه ها با استفاده از دو راس گاو هلشتاین مجهز به فیستولای شکمبهای با روش کیسه های نایلونی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد ضریب تجزیه پذیری a پروتیین خام مستار در تیمار چهار بیشترین مقدار را داشت ولی این تفاوت معنی دار نبود. بیشترین میانگین بخش کند تجزیه در تیمار دوو کمترین میانگین آن در تیمار عمل آوری نشده مشاهده شد .(P< 0/05) ثابت نرخ تجزیه در تیمارهای عمل آوری شده با یکدیگر تفاوت معنادار آماری نداشت ولی با تیمار شاهد این اختلاف معنی دار بود. با افزایش نرخ عبور تجزیه پذیری موثر کاهش یافت و تیمار حاوی 4 درصد اوره کمترین میزان تجزیه پذیری موثر را داشت .(P< 0/05)

کلیدواژه ها

پروتیین خام، تجزیه پذیری، عمل آوری، گیاه مستار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.