بررسی رابطه همجمعی میان آلودگی هوا، تولید ناخالص داخلی، شدت انرژی و تجارت باز در ایران کاربرد نظریه محیط زیستی کوزنتس

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کشاورزی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGEC-8-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 461
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید امیرنژاد

دانشیارگروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.

مریم اسدپورکردی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

امروزه تخریب محیط زیست به یکی از موضوعهای بحثبرانگیز در بین اقتصاددانان محیط زیست تبدیل شده است.با افزایش انتشار گازهای گلخانهای از جمله دی اکسید کربن، جهان با خطر گرم شدن کره زمین، افزایش سطح آب دریاها و همچنین تغییرات عمده ای در اکوسیستمهای طبیعی روبه رو میباشد. در این پژوهش، رابطه بلندمدت و کوتاهمدت میان متغیرهای دی اکسید کربن، شدت انرژی، رشد اقتصادی و تجارت باز، در قالب فرضیه محیط زیستی کوزنتس و با استفاده از الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی ARDL در سالهای 1965-2011برای ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که هم در بلندمدت و هم در کوتاه مدت رابطه درجه سوم )حالتN شکل( فرضیه محیط زیستی کوزنتس تایید شده است. علاوه بر این، متغیر تجارت باز در بلندمدت معنی دار نشده ولی در کوتاهمدت اثر مستقیمی بر انتشار دی اکسید کربن داشته و باعث افزایش آلودگی شده است. همچنین، متغیرشدت انرژی در بلندمدت اثر مثبت و معنیداری بر انتشار دی اکسید کربن داشته است و ضریب این متغیر0/86 بهدست آمده که بیانگر این است که به ازای یک درصد افزایش در میزان شدت انرژی به اندازه0/86 درصد منجر به افزایش انتشار دی اکسید کربن میشود. از این رو، باید اقدامهای لازم برای اصلاح الگوی مصرف انرژی در کشور صورت پذیرد تا سبب کاهش انتشار دی اکسید کربن شود

کلیدواژه ها

انتشار دی اکسید کربن، شدت انرژی، رشد اقتصادی، فرضیه محیط زیستی کوزنتس، الگوی خود رگرسیونی با وقفه توزیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.