بررسی عوامل موثر بر توسعه ی بازار زعفران بااستفاده از روش دلفی فازی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد کشاورزی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGEC-6-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم فرهمند

دانشجوی کارشناسی ارشد

محمود دانشورکاخکی

دانشیار اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد،

ناصر شاهنوشی

دانشیار اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد،

وحید قاسمی

استادیار دانشگاه اصفهان

چکیده

تجارب گذشته ی ایران نشان میدهد که افت وخیزهای درآمدهای ارزی نیازمند برگزیدن سیاستهایی درزمینه ی افزایش صادرات غیرنفتی به ویژه محصولات کشاورزی است. زعفران ایران یکی از مهمترین محصولاتی است که میتواند درآمد ارزی فراوانی را نصیب کشور کند. بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر رشد و توسعه ی بازار زعفران در داخل و خارج اهمیت فراوانی دارد. در این راستا سه عامل مهم بسته بندی، نام تجاری )برند(، و تجارت الکترونیک با بهره گیری از روش دلفی فازی و از راه مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از 54 نفر از متخصصان بررسی شد. نتایج نشان داد که در خصوص کاستیها و مشکلات موجود در بسته بندی زعفران مهمترین عامل نیاز به سرمایه گذاری بالا، در زمینه ی نام تجاری مهمترین عامل نبود تبلیغات مناسب و در زمینه ی تجارت الکترونیک زعفران مهمترین عامل نبود دکترین مسیولیت مدنی در بروز خسارت اقتصادی است. همچنین حفاظت از کالا فرصت استفاده از تسهیلات ملی و جهانی و ایجاد بستر بازار جدید و قدرتمند تبادل اطلاعات بترتیب مهمترین برتری های موجود در عامل بسته بندی زعفران، عامل نام تجاری و سرانجام تجارت الکترونیک زعفران است. گسترش سرمایه گذاری در تجارت الکترونیک و انطباق ابعاد کاربردی آن با محصولات ویژه مانند زعفران، و بازبینی قوانین آن برای افزایش آگاهی عمومی و گسترش زمینه های استفاده از آن پیشنهاد میشود. توسعه ی دامنه ی دسترسی به اینترنت به ویژه بومی سازی آن در مناطق مختلف شهری و روستایی میتواند در تجارت الکترونیک زعفران نقش مهمی اجرا نماید. برنامه ریزی برای تامین نیروی متخصص از راه افزایش ظرفیت پذیرش در رشته های IT در دانشگاه ها میتواند به این امر کمک کند.

کلیدواژه ها

بسته بندی، نام تجاری، برند، زعفران، تجارت الکترونیک، دلفی فازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.