روز شمار یک ماه زرتشتی در اندرز انوشهروان آذرباد مارسپندان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای کاربردی در مطالعات زبان
  • کد COI اختصاصی: ELSCONF05_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 529
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید زالی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد

موسی محمودزهی

دانشیار دانشگاه ولایت

چکیده

تمام وقایع گذشته، حال و آینده ی بشر در بستری به نام زمان تعریف پذیرند. از این رو، از دیر باز این مقوله در باورها، فرهنگ و اسطوره ی انسان ها جایگاهی والا داشته است. از آن هنگام که آدمی پا به عرصه ی تمدن نهاد و کتابت به زندگی وی راه یافت، در پی ثبت احوال گذشتگان و حال خود برای آیندگان بود. این مقوله ای است که میتوان به آن نام انتقال فرهنگی داد زمان یکی از مهمترین مقولاتی است که بشر از دیرباز خلقت خود به آن توجه داشته و آن را گرامی می داشته است. آدمی از گذشته تا کنون به دنبال معیاری برای تقسیم بندی زمان بودهاست و در ادوار مختلف برحسب شرایط زندگی انسان ها در هر عصر، این تقسیم بندی تعریف میشود. گاهی وقایع دینی اهم موضوع و گاهی مسایل سیاسی یا اجتماعی، و گاهی... مورد توجه است. ایران نیز با پیشینه ی محکم فرهنگی و اساطیری خود از این اصل مستثنی نیست و همواره بر آن بوده که با دخیل کردن فرهنگ، جغرافیا و علم ستاره شناسی به این تقسیم بندی معنا بخشد. از جمله ی این تقسیم بندی های زمانی هزاره، سده، سال، ماه و روز را می توان نام برد که در پژوهش حاضر مقوله ی روز و نوع تقسیم بندی و ارزش و اهمیت آن در یکی از اندرزهای متون فارسی میانه مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه گیری حاصل از این بررسی اهمیت روزهای یک ماه و کاربرد هر یک از نظر فرهنگی، دینی، اجتماعی و اسطورهای را نشان میدهد. محتوای هر کدام از اندرزها را میتوان با رویکرد تاریخ، فرهنگ، اساطیر و به طور کلی جهان بینی ایران مورد بررسی و تحلیل قرار داد و یا با رویکردی مقابله ای با تاریخ، فرهنگ، اساطیر و جهان بینی ملل دیگر مقابله کرد. اهمیت توجه به زمان به عنوان ظرفی برای انجام رویدادها در بخشی از تاریخ ایرانی میانه در این اندرزنامه به روشنی پیداست.

کلیدواژه ها

فارسی میانه، روز، زمان، اندرزنامه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.