جستجویی در عوامل ابهام در شعر خاقانی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین همایش متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به سبک شناسی، بلاغت، نقد ادبی
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI05_129
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 705
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن حیدری

دانشیارگروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اراک

الهام آشتابو

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه اراک

چکیده

خاقانی از بزرگترین شعرای قصیدهسراست که از عمده ترین ویژگیهای شعر او، ابهام وپیچیدگی کلام است؛ از جمله دلایل بیرونی ابهام در شعر او حسب نظر محققان ، شرایط زیستی، تاریخی و روانشناختی خاقانی در کاربرد زبان مطنطن و پیچیده بوده است .ابهام در شعر او مطابق معیار های منابع بلاغت قدیم از محاسن شعر اونبوده اما مطابق نظریه های جدید ادبی نشان قدرت شاعری و نبوغ شاعر و هنرمندانه بودن شعر او تلقی می شود. این جستار نشان می دهد که علاوه بر دلایل بیرونی دلایل درونی ودرون متنی نیز در ابهام شعر او تاثیر مستقیم دارد .در مجموع چند نوع ابهام در شعر خاقانی وجود دارد که آن را به دو دسته کلی ابهام واژگانی و ابهام نحوی تقسیم کرده ایم . سپس هر کدام از آنها انواعی نیز دارد ، ابهام واژگانی شامل ابهام ترکیبی و ابهام فنی است . ابهام نحوی شامل ابهام زبانی ، ابهام هنری و ابهام تصحیحی است. سومین نوع ابهام در ابهام است که شامل ایهام، ایهام تناسب ، ایهام تضاد ، ایهام تبادر ،ایهام ترجمه و پارادوکس است . برای هر کدام از این انواع دلایل و شواهدی نیز ارایه شده است.

کلیدواژه ها

خاقانی، قصاید، ابهام، چند معنایی، رمز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.