استقرار سیستم پکس (PACS ) در مرکز آموزشی درمانی شهید رجایی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش فناوری اطلاعات و ارتقاء سلامت
  • کد COI اختصاصی: THPC01_087
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1791
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم کریمی ترکانی

کارشناس فناوری اطلاعات سلامت، واحد توسعه تحقیقات بالینی رجایی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران

محمد واثقی

کارشناس IT، مسیول فناوری اطلاعات، واحد توسعه تحقیقات بالینی رجایی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.

مرتضی نظری

دکترای مدیریت ،مدیریت بیمارستان، واحد توسعه تحقیقات بالینی رجایی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران

مینا قربانی

کارشناس فناوری اطلاعات سلامت، واحد توسعه تحقیقات بالینی رجایی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران

چکیده

مقدمه: یکی از موضوعاتی که به طور جدی در امر مدیریت بیمارستانی مورد توجه قرار دارد، موضوع بایگانی تصاویر پزشکی است. هرساله حجم بالایی از تصاویر از MRI، سی تی اسکن و رادیوگرافی در بیمارستان ها تهیه می شود که بایگانی، ذخیره سازی و بازیابی آن ها، علاوه بر زمان بر بودن، هزینه زیادی را به بیمارستان ها تحمیل می کند.سامانه بایگانی و تبادل تصویر معروف به سیستم PACS عبارتست از شبکه یا سیستم الکترونیکی بایگانی و تبادل تصاویر پزشکی. PACS(Picture Archiving and Communication System). در واقع می توان گفت یک سیستم انتقال و ذخیره تصاویر پزشکی است که تصاویر پزشکی را پس از تبدیل به فرمت دیجیتال از طریق شبکه های سرعت بالا منتقل نموده و آن ها را به جای سیستم رایج فیلم های رادیولوژی به فرمت دیجیتال ذخیره می نماید. همچنین این سیستم به پزشکان کمک می کند تا با استفاده از امکانات نرم افزاری متنوع تشخیص سریع تر و دقیق تری را برای بیماران خود انجام دهند. با توجه به مزایای سیستم پکس باهدف بهینه سازی هزینه ها و اهداف سالم سازی محیط زیست سیستم پکس (pacs ) رادیولوژی بیمارستان شهید رجایی راه اندازی شد.روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که به صورت مقطعی ( Cross-Sectional) در مرکز آموزشی درمانی شهید رجایی انجام شده است. ابزار مورد استفاده در این مطالعه اطلاعات سیستم HIS، مستندات پرونده بیماران و فرم های گزارش دهی واحد فناوری اطلاعات سلامت در طی سال 96 بوده است.یافته ها: طبق بررسی بعمل آمده از راه اندازی سیستم پکس؛ کاهش در هزینه فیلم و محل نگهداری، 48% افزایش بهره وری، 46% دسترسی راحت به تصاویر، 36% کاهش در گم شدن فیلم، 24% افزایش رضایت بیماران، 19% افزایش رضایت پزشکان و کارشناسان، 13% می توان اشاره کرد .بحث و نتیجه گیری: مزایای جایگزینی سیستم پکس را می توان در کاهش هزینه خرید فیلم رادیولوژی و سایر ملزمات آن، جلوگیری از آسیب به محیط زیست به دلیل برگشت ناپذیر بودن فیلم ها، کاهش هزینه های سرباری بیمارستان ها و جلوگیری از افزایش سالانه این هزینه ها، ایجاد امکان خواندن فیلم در هر ساعت از شبانه روز و از هر نقطه جهان توسط تیم متخصص و پیامد آن ارتقاء سطح کیفی خدمات وارتقاء رضایت مندی بیماران و کاربران دانست.

کلیدواژه ها

پکس، هزینه ها، بیمارستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.