بررسی حقوقی دستگیری ملوانان آمریکایی در آب های سرزمینی ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش حقوق و امور مدنی
  • کد COI اختصاصی: LAWNATANZ01_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1080
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بین الملل دانشگاه قم

چکیده

حقوق بین المللی دریاها برای هر منطقه ای از مناطق دریایی، نظام حقوقی خاصی را مقرر نموده است که این مناطق شامل آب های داخلی، دریای سرزمینی، آب های مجمع الجزایری، منطقه مجاور، منطقه انحصاری اقتصادی، فلات قاره، دریای آزاد و اعماق دریاها می باشد. در واقع آب های سرزمینی به منطقه ای ازدریا که درمجاورت آب های داخلی قراردارد، گفته می شود که طبق ماده 3 حقوق دریاها حداکثر عرض دریای سرزمینی 12 مایل از خط مبدا است. که با توجه به عهدنامه 1982 حقوق دریاها این منطقه تحت صلاحیت کامل دولتساحلی نمی باشد، ازجمله درخصوص کشتی های جنگی خارجی درصورتی که قوانین و مقررات کشورساحلی را رعایت نکنند و به درخواست کشور ساحلی ترتیب اثر ندهند کشور تنها اقدامی که می تواند درقبال چنین کشتی انجام دهد این است که از او بخواهد تا هرچه زودتر دریای سرزمینی کشور ساحلی را ترک کند. اما سوال اصلی ما این است که کشتی جنگی متخلف به این درخواست ترتیب اثر ندهد، تکلیف قانونی کشور ساحلی چیست پاسخ این است که کشور ساحلی تنها می تواند از هر وسیله ای استفاده کند، تا کشتی جنگی متخلف را به ترکدریای سرزمینی خو مجبور کند لاغیر. درنتیجه با توجه به مطالب فوق می بینیم که صلاحیت قضایی کشورهای ساحلی درخصوص کشتی های جنگی درآب های داخلی و دریای سرزمینی بسیار محدود است وبه هیچ وجه حقوق بین الملل دریاها حقی را در توقف کشتی های جنگی درصورت ورود به دریای سرزمینی یک کشور برای کشورهای ساحلی به رسمیت نشناخته است، اما چنانچه خسارتی از باب عدم رعایت مقررات به کشورهای ساحلی وارد آید مسیولیت جبران خسارت وارده به عهده کشور صاحب پرچم درمقابل کشور ساحلی از بعد مساوی یا معنوی است. درخصوص حادثه اخیر دستگیری ملوانان آمریکایی در دریای سرزمینی، ایران هرچند ورود دو فروند شناور را در 22 دی ماه 1394 غیرقانونی وغیرمجاز برشمرده، اما ازدیدگاه بین الملل عمل غیر قانونی از جانب غیرقانونی از جانب آمریکایی ها صورت نگرفته و به همین خاطر دولت آمریکا اقدام ایران را درمنطقه خلیجفارس غیرقانونی دانسته و خواستار تحریم های جدید علیه دولت ایران می باشد که لازم است مورد بررسی بیشتر قرار گیرد. براین اساس در پژوهش حاضر به بررسی حقوقی دستگیری ملوانان آمریکایی درآب های سرزمینی ایران با روش توصیفی تحلیلی پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

دریای سرزمینی، کشور ساحلی، کشتی جنگی، آب های داخلی، منطقه ی مجاور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.