تحلیل همدیدی- دینامیکی- طیفی رخداد گرد و غبار و شبیه سازی آن در جنوب غرب ایران در فصل بهار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صدا
  • کد COI اختصاصی: CANPM06_500
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 698
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسیم حسین حمزه

دانشجوی دکتری هواشناسی، پژوهشکده هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران)

ساویز صحت کاشانی

دانش آموخته دکتری هواشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه هواشناسی، تهران، ایران

ابراهیم فتاحی

عضو هیات علمی، پژوهشکده هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران

عباس رنجبر

عضو هیات علمی، پژوهشکده هواشناسی و علوم جو، تهران، ایران

چکیده

با توجه به تاثیری که پدیده گرد و غبار بر روی کیفیت هوا به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان دارد، در این تحقیق رخداد گرد و غبار با استفاده از بررسیهای ناشی از پردازش ساعتی کاهش پارامتر دید افقی ناشی از رخداد گرد و غبار مربوط به ایستگاه های هواشناسی همدیدی منطقه در دوره آماری 2005-2012 و شرایط همدیدی- دینامیکی تاثیرگذار بر شکل گیری گرد و غبار در فصل بهار با استفاده از داده های دوباره تحلیل شده روزانه از مرکز ملی پیش بینی محیطی و مرکز ملی تحقیقات جوی (NCEP/NCAR) صورت گرفت. بدین منظور برای فصل بهار رخداد گرد و غبار 17-19 آوریل2012 انتخاب شده است. ملاک انتخاب روزهای شاخص، گزارش گرد و غبار در اکثر ایستگاه ها، حداقل دید و حداکثر تداوم میباشد. نتایج نشان میدهد استقرار سامانه کم فشار مدیترانه ای در مناطق غرب و جنوب غرب ایران به همراه تاثیر سامانه پر ارتفاع جنب حاره ای روی کشور از یک سو و تاثیر پارامتر باد از سوی دیگر منجر به شکل گیری رخداد گرد و غبار در فصل بهار می گردد. به منظور ردیابی مسیر ذرات گرد و غبار مدل لاگرانژی HYSPLIT به کار گرفته شده است. پس از مسیر یابی پس گرد ذرات گرد و غبار، مناطق بیابانی عراق بعنوان کانون شکل گیری آنها شناسایی شدند. همچنین به منظور راستی آزمایی بین مقادیر غلظت PM10 خروجی مدل WRF/CHEM و MODIS AOT در محدوه 550 نانومتر که سنجه خوبی برای میزان شدت گرد و غبار است، همبستگی قابل ملاحظه ای به دست آمد. نتایج بررسی همزمان همدیدی -دینامیکی و مدل سازی عددی با هدف شناسایی عوامل موثر در رخداد گرد و غبار و ردیابی مسیر ذرات و مطالعه طیفی رخداد با استفاده از داده های ماهواره ای، مبین کاربردی بودن این رهیافت در پیش بینی و پیش آگاهی رخداد گرد و غبار می باشد.

کلیدواژه ها

طوفان گرد و غبار، مدل WRF-Chem، تصاویر ماهواره، غلظت گردوخاک، دید افقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.