بررسی ساختار ارسال مثل در دیوان محمدولی دشت بیاضی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه اورمزد، دوره: 10، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_OURMAZD-10-37_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 432
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسام الدین نیکتا

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور تفت یزد

آسیه ذبیح نیا

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور

چکیده

مولانا محمد ولی دشت بیاضی ، شاعر نامی قرن دهم هجری است . در دیوان اشعار او انواع آرایه های ادبی دیده میشود. یکی از این صنعت های ادبی، ارسال مثل است که او برای تفهیم و تاکید بیشتر مضمون و مفهوم به خواننده آن را به کار می گیرد. در این مقاله پس از ارایه تعریف مثل، ویژگی هایی چون ایجاز، جنبه های تشبیهی واستعاری، کاربرد مردمی، جنبه های پند واندرز ، رسایی و فصاحت درارسال مثل دیوان محمد ولی تشریح می گردد ، و ابعاد گوناگون آن ازلحاظ محتوا ودرون مایه بررسی وتبیین میشود. با نگاهی به دیوان محمدولی پی میبریم که این شاعراز مثل برای بیان اندیشه های والای خودسودجسته، و از طرفی برای ایجاد ارتباط موثر و بهتر و تفهیم مطالب اخلاقی، عرفانی و اجتماعی خود همواره از مثل بهره گرفته است. او هم چنین از مثلها به شیوه ها و شگردهای گوناگون بهره میگیرد و با کاربرد مثل درکلام خویش و استشهاد به آن ، هنرمندی وتوانایی خودرانشان میدهد و بر لطف وشیرینی سخن خودمی افزاید؛ از سویی مثل های دیوان او از تمامی ویژگیها چون فصاحت، بلاغت، ایجاز، آهنگ، استعاره و... برخوردارند. مقاله حاضرتلاش داردتا ساختارمثل را دیوان این شاعرگرانقدر بررسی نماید

کلیدواژه ها

استعاره، ارسال المثل، محمد ولی، فرم، محتوا، تشبیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.