حمدالهی و مدایح نبوی در شعر عطار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه اورمزد، دوره: 8، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_OURMAZD-8-25_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 385
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله طلوعی آذر

عضو هیات علمی زبان و ادبیات فارسی ارومیه

سهراب سعیدی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی و دانشجوی دانشگاه ارومیه

پردل ارباب شهستان

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

ادبیات مذهبی یکی از پرکاربردترین گونه های ادبیات فارسی به ویژه در شعر است. شاعران پارسی گو با الهام گیری از آغازیه های کتاب مذهبی ابیات آغازین شعر خود را به دو موضوع مهم حمد الهی و مدح پیامبر خاتم اختصاص داده اند. این نوع اشعار گر چه بیشتر در ابتدای منظومه ها دیده می شود، در میان غزلیات و قصاید نیز نمونه هایی دارد. نکته مهم در این نوع سروده ها این است که سرایندگان عقاید کلامی و فلسفی خود را که دوره های مختلف رواج داشته بیان کرده اند. این نوع عقاید شامل مباحث توحیدی، چگونگی ذات و صفات خدا، رویت، تجسم، وچگونگی معراج پیامبر، اهمیت و ارزش پیامبر خاتم و... است. این پژوهش در اشعار ناصر خسرو،سنایی، عطار و سعدی به بررسی نمونه هایی از حمد الهی و مدح نبوی پرداخته و موضوعات مختلفی که این شاعر به آنها اشاره کرده اند بر اساس اعتقادات کلامی و مشرب فلسفی آنان تشریح می کند.

کلیدواژه ها

حمد الهی، مدح نبوی، دین، عطار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.