مدل سازی بارش تاقدیس کی نو از طریق سری های زمانی با استفاده از مدل فصلی _ضربی باکس_جنکیز (ARIMA)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سمینار علمی پژوهشی استحصال و بهره وری آب برای محیط زیست، صنعت، شرب و کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: WPHE01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 513
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا چقازردی

دانشجوی کارشناسی ارشد هیدروژیولوژی دانشگاه شهید چمران اهواز،

منوچهر چیت سازان

استاد گروه زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز،

سید یحیی میرزایی

استادیار گروه زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز،

چکیده

پارامترهای اقلیمی از جمله بارش نقش مهمی را در مدیریت منابع آب ایفا می کند، بنابراین پیش بینی نزولات جوی برای هر منطقه و آبخیز یکی از مهم ترین کمیت های اقلیمی است. از این رو در این پژوهش از آمار سه ایستگاه سوسن، سد شهید عباسپور و کوهرنگ به منظور مدل سازی بارش تاقدیس کی نو با استفاده از سری زمانی استفاده شده است. دوره آماری به کار برده شده در این تحقیق یک دوره 27 ساله ( 66 تا 92 ) می باشد. جهت مدل سازی و پیش بینی بارش منطقه با استفاده از سری های زمانی از نرم افزارهای Spss ، Minitab و xlstat استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده و با توجه به معیارهای به کار رفته جهت انتخاب بهترین مدل، مدل های مناسب جهت پیش بینی بارش در ایستگاه های سوسن، سد شهید عباسپور و کوهرنگ به ترتیب بصورت ARIMA(0,0,2)(0,1,2)12 ، ARIMA(1,0,1)(1,1,2)12 و ARIMA(1,0,1)(1,0,2)12 می باشند. رابطه ی ضریب همبستگی (R2) و جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) بین مقادیر مشاهداتی و تخمین زده شده ی بارش در ایستگاه های مورد مطالعه بصورت: سوسن 0/389 و 34/861، سد شهید عباسپور 0/164 و 42/326 و کوهرنگ 0/148 و 43/442 محاسبه شد.

کلیدواژه ها

پیش بینی بارش، تاقدیس کی نو، سری زمانی، مدل ARIMA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.