بررسی آب های شور زیرزمینی مناطق خشک و نیمه خشک جهت پرورش ماهی (مطالعه موردی: استان خراسان جنوبی)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی فرصت های نوین تولید و اشتغال بخش کشاورزی در شرق کشور (در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی)
  • کد COI اختصاصی: NOPEA01_205
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 677
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی بیکی

دانشجوی کارشناسی علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند

عباس خاشعی سیوکی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند

علیمحمد نوفرستی

مربی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند

چکیده

آب های زیرزمینی از اصلی ترین منابع تامین آب به خصوص در حوضه ایران مرکزی محسوب می شوند. با توجه بهمحدودیت های کمی و کیفی آب در ایران خصوصا در ایران مرکزی که دارای بارش بسیار کم و تبخیر بسیار بالاست و کویرهابخش اعظم آن را در برگرفته است، شناخت آب های شور و پراکندگی آن در ایران مرکزی از اهمیت ویژه ای برخوردار بودهاست. وجود منابع و قابلیت های فراوان شیلاتی در مناطق مرکزی ایران همچون استان خراسان جنوبی که شرقی ترین استانایران است از جمله ذخایر آب های لب شور و شور سطحی و زیر سطحی و نیز بسته بودن این مناطق از نظر اکولوژیکی و عدمارتباط با منابع آب های اصلی و آزاد کشور، زمینه مناسب و مستعدی برای توسعه تکثیر و پرورش آبزیان در ایران است. هدفاین پژوهش، تعیین بهترین گونه های ماهیان پرورشی برای پرورش در مناطق خشک و نیمه خشک با استفاده از آب های شورزیرزمینی این مناطق است که مرکز تحقیقات ملی آبزیان آب های شور واقع در 120 کیلومتری جنوب شرق شهرستان یزد درمنطقه مرکزی ایران نیز تحقیقاتی را بر روی ماهی قزل آلای رنگین کمان، تیلاپیا و غیره انجام داده است. نتایج این پژوهشنشان داد به دلیل کمبود آب باکیفیت در مناطق مرکزی و کویری و همچنین افت کیفی آب های زیرزمینی این مناطق ناشیاز برداشت بی رویه، پرورش آزاد ماهیانی نظیر قزل آلای رنگین کمان و به ویژه ماهیانی همچون تیلاپیا می تواند علاوه براستفاده از منابع آب با کیفیت نامناسب و عدم نیاز به آب های شیرین و باکیفیت، زمینه اشتغال و رونق اقتصادی در نواحیخشک و نیمه خشک را به ارمغان آورد.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی، آب شور، ماهی پرورشی، نواحی خشک و نیمه خشک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.