ارزیابی استفاده از گیاهان دارویی در فضای سبز شهرک صنعتی جهان آباد میبد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نخستین همایش روش های نوین در مدیریت، توسعه و نگهداری فضای سبز در کارخانجات، مناطق و شهرک های صنعتی
  • کد COI اختصاصی: MDGS01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حیدر مفتاحی زاده

دکتری گیاهان دارویی، ادویه ای و نوشابه ای، دانشگاه گیلان

محمدرضا ماندگاری

مدیر عامل شرکت شهرک صنعتی جهان آباد میبد

عاطفه فیاضی بارجین

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گیاهپزشکی، دانشگاه تهران

چکیده

توسعه کاشت گیاهان دارویی و صنعتی در فضای سبز اماکن صنعتی، موجب کاهش میزان مصرف آب، متحمل بودن به آلاینده های موجود در هوا و موجب تجمع عناصر مضر در اندام های زیر زمینی این گیاهان می شود. این طرح در طی دو سال 1395 و 1396 در مجموعه شهرک صنعتی جهان آباد میبد اجرا گردید. ابتدا در گلخانه، اقدام به تولید نشاء و قلمه به لیمو، کنگر فرنگی و نعناع فلفلی شد و عملیات انتقال آنها به فضای باز شهرک صنعتی در کرت های 6 متری انجام شد. آبیاری با استفاده از نوار تیپ انجام شد و شاخص-های مرفولوژی، فیتوشیمیایی و میزان عناصر سنگین موجود در اندام های این گیاهان مورد آنالیز قرار گرفت. شاخص های ارزیابی شامل: میزان مقاومت در برابر تنش های محیطی از قبیل متحمل بودن در دمای بالا، میزان عملکرد محصول، وجود عناصر سنگین در اندام های مورد استفاده، میزان مواد موثره و سرعت تکثیر آنها در سال بعد می باشد. نتایج نشان داد، در بین گیاهان دارویی کاشته شده، گیاه دارویی کنگر فرنگی از نظر شاخص های مورد بررسی در رتبه اول، به لیمو در رتبه دوم و نعناع فلفلی در رتبه سوم قرار گرفتند. میزان بازده اسانس در گیاه به لیمو و نعناع فلفلی به ترتیب، 1/2 و 1/8 درصد بود. بیشترین ترکیب موجود در اسانس به لیمو، شامل لیمونن، نرال، لینالول، کاریوفیلین و غیره بود. میزان حضور عناصر سنگین در گیاهان مورد نظر کمتر از دوز غیر مجاز آن ها بود. نتیجه نهایی اینکه نعناع فلفلی می تواند به عنوان یک گیاه پوششی جایگزین چمن و کنکر فرنگی و به لیمو به عنوان گیاهان متحمل به شرایط آب و هوایی شهرک صنعتی و کم آبخواه با قدرت تکثیر مناسب توصیه شوند.

کلیدواژه ها

به لیمو، کنگر فرنگی، گیاهان دارویی، عناصر سنگین، نعناع فلفلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.