نمادگرایی در آثار هنری ایلخانیان ( بررسی موردی نقوش تزیینی سفال های سلطان آباد )

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی نمادشناسی در هنر ایران با محوریت هنرهای بومی
  • کد COI اختصاصی: CSIA01_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1014
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فتانه محمودی

دانشیار گروه صنایع دستی دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران

سعید اخوانی

کارشناس ارشد پژوهش هنر دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران

چکیده

یکی از تحولات مهم تاریخ در عصر ایلخانیان، اسلام گرایی مغولان و تبدیل شدن حکومت ایلخانی به یک حکومت مسلمان بود. این تحول حاصل یک رشته فعل و انفعالات فکری، سیاسی و اجتماعی بود و گروه ها و شخصیت های مختلفی در عملی شدن آن نقش داشتند. شیوه حاکمان در این دوره، هنر پروری بوده است. هدف از نگارش این مقاله، بررسی نقش نمادگرایی در خلق آثار هنری ایلخانیان به ویژه نقوش تزیینی سفال های سلطان آباد بررسی موردی این پژوهش می باشد. روش این مقاله توصیفی تحلیلی بوده و به بررسی هنر سفالگری دوره ایلخانی می پردازد. سوالی که به آن پاسخ می دهد این است که: نمادگرایی در دوره ایلخانی چه تاثیری بر تزیینات سفال سلطان آباد داشته است آثار مورد بحث در این مقاله به تعدادی از سفال های سلطان آباد مربوط می باشد. نتیجه تحقیق بیانگر این است که کاربرد عناصر انسانی بنا بر تعالیم اسلام کمتر شده و بیشتر به نقوش جانوران و گیاهان پرداخته شده است. بررسی عناصر تزیینات سفال ها نشان دهنده تاثیرات عناصر نمادین هنر چین از جمله ققنوس و لوتوس در هنر سفالگری ایلخانی کاربرد داشته است.

کلیدواژه ها

هنر ایلخانیان، سفال ایلخانی، سفال سلطان آباد، نماد شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.