بررسی نقوش متعین و نامتعین سنگ قبور قبرستان تخت فولاد از لحاظ نشانه شناسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی نمادشناسی در هنر ایران با محوریت هنرهای بومی
  • کد COI اختصاصی: CSIA01_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه سقایی نوش آبادی

عضو هییت علمی و عضو باشگاه پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد نطنز

چکیده

بررسی نشانه ها و نقش و کارکرد آن ها شاید موضوع چندان جدیدی نباشد، اما بررسی نقوشی که می توان آن ها را در دسته ی نشانه ها قرار داد بدون این که به این منظور تهیه شده باشند موضوع بسیار جالبی است. خصوصا که این نقوش در دوران اخیر خلق نشده و بدون آشنایی با گرافیک ترسیم شده باشند. این تحقیق با هدف معرفی گوشه ای از تاریخچه ی گرافیک بومی کشورمان در جنوب اصفهان و بازشناساندن مقبره تخت فولادانجام گرفته است. روش این تحقیق توصیفی، تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات آن، کتابخانه ای و همچنین براساس مطالعات میدانی استوار است. با توجه به اهمیت ارتباط تصویری در طول تاریخ و نیز با توضیحی راجع به آن، به تعریف مختصری از نقوش می رسیم و سپس با تقسیم بندی نقوش به دو دسته نقوش متعین و نقوش نامتعین که موضوع اصلی است می پردازیم. در ادامه با توجه به توضیح مکانی این تحقیق، تاریخچه ای کوتاه از تخت فولاد ذکر می شود و با اشاره به انواع نقوش این قبور و دلیل رسم آن ها، به انطباق این نقوش با نشانه ها پرداخته می شود. بیشتر نقوش کار شده بر چند اصل استوار است یا برای تزیین، یا براساس شغل متوفی و نیز براساس معانی نهفته در نقوش به صورت ساده و خلاصه می باشد. ساده شدن و استیریلیزاسیون نقش ها آنها را به صورت نشانه های کاربردی مشتبه کرده است. در پایان نمونه ی تصاویر به همراه آنالیز نقوش ارایه می شود.

کلیدواژه ها

نشانه، گرافیک، تخت فولاد، نقوش متعین، نقوش نامتعین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.